Polityka i społeczeństwo

PK: Nowe śledztwo w sprawie wykorzystywania nieletnich w "Zatoce Sztuki" (komunikat)

17.06.2020, 11:56aktualizacja: 17.06.2020, 11:56

- PK informuje:

Będzie nowe postępowanie karne dotyczące seksualnego wykorzystywania małoletnich w sopockim klubie "Zatoka Sztuki" i niewyjaśnionych dotąd wątków tej sprawy. Poprowadzi je powołany na polecenie Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro specjalny zespół śledczy prokuratorów w Prokuraturze Okręgowej w Łodzi.

Decyzja jest konsekwencją analizy dotychczasowych postępowań, którą Zbigniew Ziobro zlecił po emisji filmie Sylwestra Latkowskiego "Nic się nie stało". Grupa prokuratorów Departamentu Postępowania Przygotowawczego Prokuratury Krajowej, która sprawdzała przebieg i prawidłowość postępowań karnych dotyczących okoliczności przedstawionych w filmie, ustaliła, że niektóre wątki nigdy nie były przedmiotem śledztw.

Koniecznym stało się więc przeprowadzenie odrębnego postępowania przygotowawczego dotyczącego "Zatoki sztuki". Dla zagwarantowania bezstronności śledztwo będzie prowadzone przez jednostkę prokuratury spoza regionu gdańskiego, a więc Prokuraturę Okręgową w Łodzi.

Przedstawione w filmie Sylwestra Latkowskiego zdarzenia, do których dochodziło od 2007 roku, były przedmiotem kilku postępowań prokurator regionu gdańskiego w latach 2010-2014, ale zostały one umorzone z powodu niewykrycia sprawcy albo – jak stwierdzano - wobec braku znamion czynu zabronionego. Do intensyfikacji działań doszło na polecenie Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro po reformie prokuratury w 2016 roku. Do sądu trafiła m.in. prowadzona od 2015 roku sprawa Krystiana W., nazywanego przez media "Łowcą nastolatek" i Marcina T., oskarżonych o popełnienie przestępstw związanych z wykorzystaniem seksualnym nieletnich.

kom/ jml/ robs/

Data publikacji 17.06.2020, 11:56