Polityka i społeczeństwo

PK: Śledztwo w sprawie katastrofy w ruchu lądowym (komunikat)

18.04.2018, 17:07aktualizacja: 18.04.2018, 17:07

-PK informuje:

W Prokuraturze Okręgowej w Koszalinie wszczęto śledztwo w sprawie zdarzenia na drodze krajowej Nr 37 pod miejscowością Słowino w Powiecie Sławieńskim, gdzie wczoraj w godzinach popołudniowych doszło do zderzenia pojazdu ciężarowego marki „GINAF” z autobusem marki „Mercedes".

Autobusem podróżowało 21 pasażerów i z uwagi na zagrożenie ich życia lub zdrowia przyjęto, że zdarzenie należy uznać za spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym, o jakim mowa w art. 173 § 1 Kodeksu karnego. W katastrofie utraciło życie dwoje pasażerów, zaś pozostali zostali przewiezieni do Szpitali w Szczecinie, w Koszalinie, w Słupsku i w Sławnie, gdzie po wykonaniu badań lekarskich u 6 osób stwierdzono obrażenia ciała powodujące konieczność dalszej hospitalizacji. Stan zdrowia wszystkich rannych pasażerów nie zagraża utratą życia.

Po wykonaniu oględzin miejsca katastrofy zabezpieczono oba uczestniczące w niej pojazdy w celu wykonania badań ich stanu technicznego. Zabezpieczono również rejestratory znajdujące się w pojazdach.

W wyniku dotychczas wykonanych czynności ustalono, że warunki atmosferyczne i stan techniczny drogi nie były przyczynami zderzenia obu pojazdów. Ustalono natomiast, że kierujący samochodem ciężarowym zjechał na pas ruchu, po którym poruszał się autobus przewożący pasażerów.

Obaj kierujący pojazdami zostali poddani badaniom trzeźwości i stwierdzono, że nie znajdowali się pod wpływem alkoholu. Na polecenie prokuratora Policja dokonała zatrzymania na okres 48 godzin mężczyzny kierującego samochodem ciężarowym.

Czynności z jego udziałem zostaną przeprowadzone przez prokuratora w dniu jutrzejszym. Również jutro zostanie ustalony ostatecznie termin przeprowadzenia badań sądowo-lekarskich zmarłych w wyniku katastrofy dwojga pasażerów autobusu.

kom/ nmk/ mhr/

Data publikacji 18.04.2018, 17:07