Polityka i społeczeństwo

PK: Stanowisko w związku z nieuwzględnieniem wniosku prokuratora o tymczasowe aresztowanie (komunikat)

17.07.2024, 22:05aktualizacja: 18.07.2024, 10:48

- Prokuratura Krajowa informuje:

Decyzja w zakresie skierowania zażalenia na postanowienie Sądu o nieuwzględnieniu wniosku o zastosowanie tymczasowego aresztowania wobec posła Marcina Romanowskiego zostanie podjęta przez prokuratora po zapoznaniu się z pisemnym uzasadnieniem postanowienia sądowego, a także po ponownej analizie prawnej zakresu obowiązywania immunitetu, z uwzględnieniem stanowiska uzyskanego ze Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy (ZPRE).

Szanujemy decyzję Sądu o nieuwzględnieniu wniosku prokuratora o zastosowanie tymczasowego aresztowania wobec posła Marcina Romanowskiego.

Kwestia zakresu obowiązywania immunitetu członka Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy (ZPRE) była przedmiotem analizy prawnej dokonanej przez prokuratorów prowadzących śledztwo dotyczące nieprawidłowości w Funduszu Sprawiedliwości. Prokuratorzy uznali, że w realiach niniejszej sprawy immunitet zastępcy przedstawiciela ZPRE nie wyłącza możliwości przedstawienia Marcinowi Romanowskiemu zarzutów, jego zatrzymania i tymczasowego aresztowania. Wniosek taki wynikał przede wszystkim ze stwierdzonego braku związku stawianych zarzutów z wykonywaniem mandatu zastępcy przedstawiciela Zgromadzenia oraz z faktu uchylenia immunitetu przez parlament krajowy. To stanowisko prawne prokuratora zostało potwierdzone przez dwie opinie nadesłane z Ministerstwa Sprawiedliwości.

Prokuratorzy zapoznali się z tłumaczeniem pisma Przewodniczącego Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy, Pana Theodorosa Rousopoulosa, z dnia 16 lipca 2024 r.

Treść tego pisma rodzi konieczność dodatkowego wyjaśnienia kwestii zakresu obowiązywania immunitetu ZPRE.

W związku z tym prokurator w pierwszej kolejności przeanalizuje argumentację przedstawioną przez Sąd w uzasadnieniu postanowienia, a następnie podejmie decyzję co do ewentualnego zaskarżenia ww. decyzji. Decyzja Sądu jest nieprawomocna i przysługuje na nią zażalenie w terminie 7 dni.

Ponadto Prokurator Krajowy Dariusz Korneluk zwrócił się w dniu dzisiejszym do Przewodniczącego Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy Pana Theodorosa Rousopoulosa o wyrażenie stanowiska w przedmiocie zakresu obowiązywania immunitetu ZPRE Marcina Romanowskiego, przedstawiając jednocześnie okoliczności niniejszej sprawy, w tym charakter zarzutów (czas popełnienia czynów, brak związku z wykonywaniem mandatu) oraz sytuację procesową (uchylenie immunitetu przez parlament krajowy). Uzyskane stanowisko zostanie wykorzystane również przez prokuratorów prowadzących postępowanie.

W przypadku ustalenia, że immunitet ZPRE znajduje zastosowanie w niniejszej sprawie, prokurator wystąpi z odpowiednim wnioskiem do Przewodniczącego Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy.

Prok. Przemysław Nowak - Rzecznik Prasowy Prokuratury Krajowej

kom/ klem/ wus/