Polityka i społeczeństwo

PK: tymczasowe aresztowanie mężczyzny podejrzanego o usiłowanie dokonania w Chojnowie zabójstwa konkubiny (komunikat)

19.09.2018, 13:48aktualizacja: 19.09.2018, 13:48

- PK informuje:

Tymczasowe aresztowanie mężczyzny podejrzanego o usiłowanie dokonania w Chojnowie zabójstwa konkubiny

Na wniosek Prokuratury Rejonowej w Złotoryi Sąd Rejonowy w Złotoryi zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres trzech miesięcy wobec Piotra K., podejrzanego o usiłowanie dokonania w dniu 12 września 2018 roku w jednym z mieszkań położonych w Chojnowie zabójstwa konkubiny tj. o czyn z art.13 §1 kodeksu karnego w związku z art. 148 §1 kodeksu karnego.

Jak wynika z dotychczasowych ustaleń śledztwa w tej sprawie, podejrzany działając w celu pozbawienia życia pokrzywdzonej zadał jej obrażenia w postaci ran ciętych szyi i innych, lecz zamierzonego celu nie osiągnął ze względu na udzieloną kobiecie pomoc medyczną.

Pokrzywdzona i Piotr K. przez okres ostatnich kilku lat żyli w konkubinacie. Z tego związku mają 4-letniego syna. Po wspólnym zamieszkaniu w Chojnowie przeprowadzili się do miejscowości w województwie opolskim. Ze względu na nadużywanie alkoholu przez podejrzanego, wszczynanie przez niego kłótni oraz kierowanie gróźb pod adresem pokrzywdzonej, kobieta około 4 tygodnie temu wyprowadziła się z dziećmi od konkubenta i przyjechała do Chojnowa, gdzie wynajęła mieszkanie. W ostatnich dniach przybył za nią do Chojnowa Piotr K.

W dniu 12 września 2018 roku pokrzywdzona odprowadziła dzieci do szkoły. W tym czasie do jej mieszkania przyszedł Piotr K., który zaatakował konkubinę zadając jej wiele ran, w tym ranę ciętą szyi, po czym uciekł z miejsca zdarzenia. Około godz. 11.00 Komisariat Policji w Chojnowie został zawiadomiony przez sąsiadów pokrzywdzonej, że z jej mieszkania dobiegają dziwne odgłosy. Po wejściu do tego mieszkania, którego drzwi były uchylone, policjanci ujawnili leżącą na podłodze zakrwawioną kobietę, do której wezwano karetkę Pogotowia Ratunkowego. Pokrzywdzona została przewieziona do szpitala, w którym jest aktualnie leczona. W tym samym dniu został zatrzymany Piotr K., któremu na podstawie zgromadzonych dowodów prokurator przedstawił zarzut usiłowania zabójstwa konkubiny. W czasie zatrzymania mężczyzna był nietrzeźwy.

Podejrzanemu grozi kara pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, kara 25 lat pozbawienia wolności albo dożywotniego pozbawienia wolności.

kom/ kub/ mmu/

Data publikacji 19.09.2018, 13:48