Polityka i społeczeństwo

PK: Tymczasowe aresztowanie wobec dwóch podejrzanych o produkcję znacznych ilości narkotyków (komunikat)

11.05.2018, 17:15aktualizacja: 11.05.2018, 17:15

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa Warszawa - Praga prowadzi wspólnie z funkcjonariuszami Zarządu w Warszawie Centralnego Biura Śledczego Policji postępowanie przeciwko 37 – letniemu Krystianowi M. i 53 – letniemu Waldemarowi G. podejrzanym o produkowanie znacznych ilości narkotyków.

Poszukiwany dwoma listami gończymi

W trakcie realizowanych czynności poza zatrzymaniem dwóch osób, zlikwidowano laboratorium amfetaminy, w którym działały cztery linie wykorzystywane w produkcji narkotyku. Podczas działań zabezpieczono łącznie ponad 3 kg substancji zawierającej amfetaminę, kokainę oraz kilkanaście litrów mieszanin reakcyjnych i odczynników chemicznych służących do produkcji substancji psychotropowych.

Jak ustalono jeden z zatrzymanych, Krystian M., jest poszukiwany dwoma listami gończymi do odbycia kary pozbawienia wolności za wprowadzenie do obrotu narkotyków oraz niestosowanie się do zakazu sądowego. Dodatkowo w jego mieszkaniu policjanci znaleźli ponad pół kilograma amfetaminy oraz kokainę.

W kilka dni mogli wyprodukować nawet kilkanaście kilogramów amfetaminy

Ze wstępnych ustaleń śledczych wynikało, że na obrzeżach Warszawy działa laboratorium, w którym wytwarzane są znaczne ilości amfetaminy. Przygotowano działania, w których oprócz policjantów CBŚP wzięli także udział funkcjonariusze Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego Policji, a w zabezpieczenie terenu zaangażowani zostali policjanci z OPP w Warszawie.

Na jednej z prywatnych posesji, w pomieszczeniu gospodarczym policjanci odkryli cztery czynne linie produkcyjne, w których przestępcy z powodzeniem prowadzili proces syntezy zabronionej substancji. W miejscu ujawnienia procederu policjanci zabezpieczyli ponad 2,5 kg gotowej do wprowadzenia substancji zawierającej amfetaminę oraz kilkanaście litrów mieszanin reakcyjnych zawierających w swoim składzie niezbędne prekursory oraz odczynnik chemiczne służące do produkcji amfetaminy. Z dokonanych szacunków wynika, że przy wykorzystaniu ujawnionych substancji chemicznych, w ciągu kilku dni, sprawcy mogliby wyprodukować nawet kilkanaście kilogramów amfetaminy.

Tymczasowe aresztowania

Zatrzymani zostali doprowadzeni do Prokuratury Okręgowej Warszawa – Praga, gdzie ogłoszono im zarzut produkcji znacznych ilości narkotyków, a Krystianowi M. dodatkowo zarzut posiadania znacznych ilości substancji zabronionych.

Sąd na wniosek prokuratora zastosował wobec podejrzanych środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania. Za zarzucone przestępstwa sprawcom grozi kara nawet do 15 lat pozbawienia wolności.

kom/ nmk/

Data publikacji 11.05.2018, 17:15