Polityka i społeczeństwo

PK: wyrok dożywotniego pozbawienia wolności za zabójstwo i gwałty (komunikat)

23.04.2018, 12:11aktualizacja: 23.04.2018, 12:11

- Prokuratura Krajowa informuje:

Wyrok dożywotniego pozbawienia wolności za zabójstwo i gwałty

Sąd Okręgowy w Toruniu 20 kwietnia 2018 roku ogłosił wyrok skazujący przeciwko Andrzejowi G. Zgodnie z wnioskami prokuratora Sąd skazał go na karę dożywotniego pozbawienia wolności.

Prokurator Prokuratury Okręgowej w Toruniu oskarżył Andrzeja G. o zabójstwo Wojciecha G. ze szczególnym okrucieństwem. Między 11 a 12 sierpnia 2016 roku przy zbiegu ulic Sarniej i Słowiczej w Toruniu skazany doprowadził pokrzywdzonego do stanu wyłączającego świadomość. Następnie spowodował u niego rany w okolicach krocza, co skutkowało zgonem Wojciecha G. na skutek wykrwawienia i wstrząsu urazowo-krwotocznego.

Swojego czynu Andrzej G. dopuścił się w warunkach multirecydywy (art. 64 par. 2 kodeksu karnego).

Andrzej G. został także oskarżony o doprowadzenie małoletniego poniżej 15–go roku życia do obcowania płciowego. Zarzucono mu ponadto zgwałcenie dwóch innych dorosłych mężczyzn. Dodatkowo jednemu z pokrzywdzonych Andrzej G. ukradł pieniądze w kwocie 750 złotych.

Zarzuconych przestępstw przeciwko wolności seksualnej i obyczajności Andrzej G. dopuścił się w warunkach multirecydywy (art. 64 par. 2 kodeksu karnego). W przeszłości odbywał on bowiem kary pozbawienia wolności orzeczone za przestępstwa zgwałcenia popełnione w warunkach recydywy.

Postępowanie sądowe w tej sprawie toczyło się z wyłączeniem jawności.

kom/ agzi/

Data publikacji 23.04.2018, 12:11