Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty wyłudzenia oraz usiłowania wyłudzenia pożyczek (komunikat)

08.02.2018, 10:00aktualizacja: 08.02.2018, 10:00

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa w Kościerzynie nadzoruje postępowanie w sprawie wyłudzenia oraz usiłowania wyłudzenia pożyczek na szkodę różnych instytucji finansowych oraz banków.

Podejrzanemu przedstawiono łącznie 67 zarzutów

Zatrzymanemu 5 lutego 2018 roku 25-letniemu mężczyźnie przedstawiono łącznie 67 zarzutów. Większość z nich dotyczy doprowadzenia pokrzywdzonych do niekorzystnego rozporządzenia mieniem lub usiłowania doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w kwotach od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Przedstawione podejrzanemu zarzuty obejmują okres od stycznia do marca 2017 roku.

Podejrzanemu zarzucono popełnienie przestępstw z art. 286 par. 1 kodeksu karnego oraz z art. 13 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 286 par. 1 kodeksu karnego, które zagrożone są karą do 8 lat pozbawienia wolności.

Podejrzanemu zarzucono również popełnienie oszustw finansowych, to jest czynów z art. 297 par. 1 kodeksu karnego. W celu uzyskania pożyczki poświadczał on nieprawdę w składanych wnioskach, podając dane innej osoby. Przestępstwo to zagrożone jest karą do 5 lat pozbawienia wolności.

Na wniosek prokuratora Sąd tymczasowo aresztował podejrzane na okres 3 miesięcy.

Mężczyzna wprowadzał pokrzywdzonych w błąd

W toku śledztwa ustalono, że podejrzany składał w różnych instytucjach finansowych oraz bankach wnioski o udzielenie pożyczki. Wprowadzał przy tym pokrzywdzonych w błąd, co do swojej tożsamości. Wykorzystywał dane kilku osób, którym wcześniej udzielał pożyczek i kredytów jako pośrednik - doradca klienta jednego z banków, w którym był zatrudniony.

Wprowadzał on również pokrzywdzonych w błąd co do zamiaru i możliwości spłaty pożyczki.W niektórych przypadkach podejrzany posługiwał się również wcześniej podrobionymi dokumentami.

kom/ zjt/

Data publikacji 08.02.2018, 10:00