Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty za usiłowanie zabójstwa jednego z mieszkańców Chojnic (komunikat)

12.09.2018, 10:37aktualizacja: 12.09.2018, 10:37

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa w Chojnicach nadzoruje śledztwo dotyczące usiłowania zabójstwa 42-letniego mieszkańca Chojnic.

Nieporozumienia na tle majątkowym

Do zdarzenia doszło 5 września 2018 roku przed jednym z budynków mieszkalnych przy ulicy Towarowej w Chojnicach. Było ono wynikiem nieporozumień na tle majątkowym pomiędzy 28-letnim mieszkańcem Chojnic – podejrzanym Robertem F., a pokrzywdzonym.

W trakcie zdarzenia Robert F., grożąc pokrzywdzonemu pozbawieniem go życia, nagle zadał mu kilkanaście ciosów nożem. W wyniku zadanych ciosów pokrzywdzony doznał kilkunastu powierzchownych ran kłutych w okolicach klatki piersiowej, barku, pachy oraz pleców po stronie lewej. Spowodowały one lekki rozstrój zdrowia. Do zabójstwa nie doszło, bowiem pokrzywdzony zdołał wyrwać się Robertowi F. i uciec do pobliskiej firmy, gdzie udzielono mu schronienia oraz pierwszej pomocy medycznej.

Podejrzany został tymczasowo aresztowany

Podejrzany Robert F. został zatrzymany i doprowadzony do Prokuratury Rejonowej w Chojnicach, gdzie usłyszał zarzut usiłowania zabójstwa. Przestępstwo to zagrożone jest karą pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karą 25 lat pozbawienia wolności albo karą dożywotniego pozbawienia wolności.

Na wniosek Prokuratury Rejonowej w Chojnicach Sąd Rejonowy w Chojnicach 7 września 2018 roku zastosował wobec podejrzanego środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy.

Robert F. uprzednio był wielokrotnie karany sądownie, w tym za przestępstwa przeciwko życiu i zdrowiu, za co odbywał kary pozbawienia wolności. W związku z tym obecnie będzie on odpowiadał w warunkach recydywy.

kom/ sno/

Data publikacji 12.09.2018, 10:37