Polityka i społeczeństwo

PK: zatrzymani za spowodowanie eksplozji w pasażu handlowym (komunikat)

07.09.2018, 13:00aktualizacja: 07.09.2018, 13:00

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa Białystok-Północ nadzoruje śledztwo w sprawie eksplozji, która miała miejsce w białostockim pasażu handlowym.

Usłyszeli prokuratorskie zarzuty

Działania policjantów z CBŚP i KWP w Białymstoku doprowadziły do ustalenia, iż za niebezpieczne zdarzenie odpowiedzialni są dwaj pracownicy obiektu. Obaj mężczyźni zostali zatrzymani i przewiezieni do Prokuratury Rejonowej Białystok-Północ, gdzie prokurator ogłosił im zarzuty sprowadzenia zagrożenia dla życia lub zdrowia wielu osób albo mienia w wielkich rozmiarach, poprzez wywołanie eksplozji materiałów wybuchowych.

Wstępne czynności w sprawie

W poniedziałkowe popołudnie policjanci zaalarmowani zostali o eksplozji. Z przekazanej informacji wynikało, że wybuch nastąpił w pomieszczeniu administratora obiektu, jednego z pasaży handlowych w centrum Białegostoku. Policjanci zabezpieczyli miejsce i ustalili, że w chwili wybuchu w pomieszczeniu znajdował się mężczyzna. Jak oświadczył, usłyszał nagle wybuch, a gdy odwrócił się, spostrzegł porozrzucane butelki z cieczą niewiadomego pochodzenia i resztki urządzenia wybuchowego. Mężczyźnie nic się nie stało. Na miejscu funkcjonariusze zabezpieczyli materiał dowodowy, w celu ustalenia i zatrzymania sprawcy podłożenia ładunku wybuchowego oraz konstruktora urządzenia.

Ustalenia śledztwa

Już z pierwszych ustaleń prowadzących postępowanie wynikało, że w sprawę zamieszani są pracownicy obiektu. Następnego dnia, późnym wieczorem policjanci zatrzymali pierwszego z podejrzanych. To 35-letni mieszkaniec powiatu białostockiego, który pracował w tym pasażu handlowym. Jak się okazało, doświadczenie „pirotechniczne” zdobywał na poddaszu swojego domu.

Z dokonanych ustaleń wynika również, że pomysł skonstruowania ładunku wybuchowego podsunął mu 65 – letni, inny pracownik obiektu, który poprosił go o taką przysługę. Mężczyzna ten również został zatrzymany.

kom/ tnt/ krap/

Data publikacji 07.09.2018, 13:00