Polityka i społeczeństwo

PK: zatrzymania członków grupy zajmującej się nielegalnym wytwarzaniem wyrobów tytoniowych (komunikat)

18.02.2019, 09:53aktualizacja: 18.02.2019, 09:53

- PK informuje:

Zatrzymania członków zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się nielegalnym wytwarzaniem wyrobów tytoniowych

Prokuratura Okręgowa w Bielsku – Białej prowadzi wspólnie z funkcjonariuszami CBŚP postępowanie dotyczące działania zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się nielegalnym wytwarzaniem wyrobów tytoniowych.

Zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej

W toku czynności prowadzonych przez Prokuraturę Okręgową w Bielsku-Białej, CBŚP oraz KAS zatrzymano jedenaście osób, w tym dwóch obywateli Armenii.

Zatrzymani zostali doprowadzeni do prokuratury, gdzie usłyszeli zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz wytwarzania wyrobów tytoniowych bez stosownych zezwoleń i opłacania podatków.

Środki zapobiegawcze

Uwzględniając wnioski prokuratury, sąd zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania wobec 3 podejrzanych. W stosunku do pozostałych sprawców prokurator zastosował wolnościowe środki zapobiegawcze w postaci dozoru Policji, poręczenia majątkowego oraz zakazu wzajemnego kontaktowania się.

Ustalenia śledztwa

Policjanci z Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Katowicach Wydziału w Bielsku-Białej wspólnie z funkcjonariuszami KAS ze Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Katowicach, działając pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Bielsku-Białej ustalili, że na terenie Bielska-Białej, Zasola Bielańskiego i Ligoty, dochodzi do przestępstw akcyzowych.

Po dokładnym sprawdzeniu wszystkich informacji funkcjonariusze wkroczyli do dwóch hal magazynowych, gdzie ujawniono kompletną i działającą drukarnię opakowań do papierosów znanych marek tytoniowych oraz linię do wykrawania opakowań jednostkowych i zbiorczych.

Niemal w tym samym czasie, w trakcie przeszukań pomieszczeń gospodarczych w Zasolu Bielańskim odkryto magazyn i działającą krajalnię, służącą do cięcia tytoniu. Tutaj także funkcjonariusze zabezpieczyli 2 tony tytoniu.

W wyniku przeszukania kolejnych dwóch magazynów na terenie Bielska - Białej i Ligoty ujawniono 4 tony prasowanych liści tytoniu i prawie 5 ton gotowej krajanki tytoniowej oraz ponad 180 tysięcy papierosów.

Łączna wartość ujawnionych i zabezpieczonych wyrobów tytoniowych oraz maszyn do ich produkcji wyniosła blisko 5 milionów złotych. Na zabezpieczonym towarze ciążył obowiązek podatkowy w kwocie blisko 8,8 miliona złotych.

Efekty przeprowadzonych realizacji

Dzięki wspólnym działaniom Prokuratury Okręgowej w Bielsku-Białej, CBŚP i KAS zlikwidowano drukarnię opakowań do papierosów i dwa magazyny, w których oprócz blisko 11 ton tytoniu znajdowała się działająca krajalnia. Tytoń oraz maszyny zostały zabezpieczone, jako dowód w sprawie, a na poczet przyszłych kar zabezpieczono ponad 600 tysięcy złotych w gotówce.

kom/ agzi/

Data publikacji 18.02.2019, 09:53