Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania i zarzuty w sprawie nielegalnego składowania odpadów (komunikat)

12.09.2019, 10:40aktualizacja: 12.09.2019, 10:40

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Poznaniu nadzoruje śledztwo w sprawie składowania szkodliwych odpadów na terenie Wielkopolski. Na polecenie prokuratora, 20 sierpnia 2019 roku, funkcjonariusze Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu zatrzymali 8 osób, biorących udział w przestępczym procederze.

Nielegalne składowisko różnorodnych odpadów niewiadomego pochodzenia

5 września ubiegłego roku, na terenie jednej z firm w Murowanej Goślinie ujawniono nielegalne składowisko odpadów niewiadomego pochodzenia. Specjalista z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska potwierdził, że zgromadzone substancje mogą być szkodliwe dla ludzi i środowiska naturalnego. Podczas śledztwa prowadzonego w tej sprawie przez Prokuraturę Okręgową w Poznaniu ujawniono kolejne składowisko w miejscowości Sarbia na terenie gminy Duszniki. Tam również wynajęto pomieszczenia magazynowe, gdzie trafiały niebezpieczne substancje. Podobnie sytuacja wyglądała na terenie pow. wrzesińskiego.

W toku postępowania ustalono, iż składowane substancje były przechowywane

w zbiornikach, beczkach i tzw. "bigbagach". Były to odpady poprodukcyjne, płynne i stałe, chemiczne i łatwopalne. Stanowiły one realne zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzi a także dla środowiska przyrodniczego. Mogły one bowiem spowodować istotne zanieczyszczenia gleby, powietrza i wód gruntowych.

Usłyszeli zarzuty

Zatrzymanym sprawcom prokurator przedstawił zarzuty przestępstw polegających na składowaniu odpadów w sposób zagrażający życiu i zdrowiu ludzi oraz środowisku naturalnemu, sprowadzenia bezpośredniego niebezpieczeństwa rozprzestrzenienia się substancji trujących zagrażającego życiu lub zdrowiu wielu osób a także oszustwa na szkodę właścicieli wynajmowanych pomieszczeń magazynowych. Dodatkowo jeden z mężczyzn, który wymyślił i nadzorował cały proceder oraz czerpał z niego największe zyski, usłyszał zarzut sprawstwa kierowniczego. Czyny zarzucane podejrzanym są kwalifikowane z art. 164 par.1 kk, art. 183 par. 1 kk i art. 286 par. 1 kk. Grozi im kara do 8 lat pozbawienia wolności.

Środki zapobiegawcze

Na wniosek prokuratora, w stosunku do czterech podejrzanych, sąd zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania. Wobec pozostałych sprawców prokurator zastosował środki zapobiegawcze w postaci dozoru Policji, zakazu opuszczania kraju połączonego z zatrzymaniem paszportu. Z dwóch lokalizacji odpady zostały już usunięte. Koszt tej operacji wyniósł blisko 700 tysięcy złotych.

kom/ mgost/ wus/

Data publikacji 12.09.2019, 10:40