Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymano kolejną osobę działającą w ramach zorganizowanej grupy przestępczej wyłudzającej podatek VAT (komunikat)

04.02.2020, 08:17aktualizacja: 04.02.2020, 08:17

- PK informuje:

W prowadzonej pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Katowicach sprawie dotyczącej zorganizowanej grupy przestępczej wyłudzającej podatek VAT, funkcjonariusze katowickiej delegatury CBA zatrzymali kolejną osobę, która działała w ramach zorganizowanej grupy przestępczej funkcjonującej na terenie Polski, Czech, Słowacji, Bułgarii, Austrii i Niemiec. Zatrzymanie to kolejny etap realizacji wielowątkowego śledztwa. Do tej pory zarzuty w sprawie usłyszało 28 osób.

Uczestniczył w karuzeli vatowskiej

Postępowanie dotyczy procederu związanego z transakcjami karuzelowymi, tj. fikcyjnymi transakcjami w wewnątrz-wspólnotowym obrocie wyrobami stalowymi, których celem było wyłudzenia zwrotu podatku VAT. W śledztwie ustalono, że członkowie grupy doprowadzili do niekorzystnego rozporządzenia mieniem Skarbu Państwa, poprzez wprowadzenie w błąd pracowników urzędów skarbowych. Osoby występujące w imieniu firm składały nierzetelne deklaracje VAT, co skutkowało nienależnym zwrotem podatku. Ustalone dotychczas straty Skarbu Państwa z tytułu nieodprowadzonego podatku powstałe w wyniku działalności tej grupy wynoszą co najmniej 29 mln zł. Zatrzymany to osoba karana w przeszłości. Jego zadaniem, w ramach działalności grupy, było pozyskiwanie osób, które rejestrowały na siebie firmy występujące w obrocie wyrobami stalowymi w latach 2012-2013.

Zostanie on przewieziony do siedziby Prokuratury Okręgowej w Katowicach, gdzie po przeprowadzeniu z jego udziałem czynności procesowych zostanie podjęta decyzja o zastosowaniu środków zapobiegawczych.

kom/ sic/ jann/

Data publikacji 04.02.2020, 08:17