Polityka i społeczeństwo

PK: zmiana zarzutów w śledztwie dotyczącym zgonu 3-letniego chłopca (komunikat)

25.04.2018, 18:52aktualizacja: 25.04.2018, 18:52

- PK informuje:

W dniu 25 kwietnia 2018 roku w śledztwie prowadzonym przez Prokuraturę Rejonową w Grudziądzu przeciwko podejrzanym Radosławowi M. i Angelice L., dotyczącym zdarzeń, które miały miejsce w Grudziądzu w listopadzie 2017 roku, w wyniku których doszło do zgonu 3–letniego Tomasza L., prokurator pozyskał opinię sądowo – lekarską, opracowaną przez biegłych lekarzy specjalistów z zakresu pediatrii, alergologii i gastroenterologii dziecięcej, a także medycyny sądowej.

W początkowej fazie śledztwa podejrzanemu Radosławowi M. zarzucono znęcanie się ze szczególnym okrucieństwem nad 3-letnim Tomaszem L., tj. osobą nieporadną ze względu na wiek i spowodowanie u niego ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, skutkującego śmiercią chłopca.

Po analizie dotychczas zgromadzonego materiału dowodowego, w tym po zapoznaniu się z treścią opinii biegłych, z której wynika, iż bezpośrednią przyczyną zgonu Tomasza L. były następstwa urazu głowy, a także po ustaleniu bezpośredniego związku przyczynowego pomiędzy doznanymi przez dziecko obrażeniami głowy, a jego zgonem w połączeniu z ustaleniami śledztwa odnoszącymi się do ostatnich dni życia dziecka, w dniu 25 kwietnia 2018 roku prokurator podjął decyzję o zmianie zarzutów stawianych podejrzanemu Radosławowi M.

Aktualnie wymienionemu zarzuca się znęcanie nad chłopcem ze szczególnym okrucieństwem i spowodowanie w wyniku tych zachowań u dziecka licznych obrażeń zlokalizowanych na całym ciele, a ponadto zarzut zabójstwa, tj. działanie w zamiarze pozbawienia Tomasza L. życia. Podejrzanemu Radosławowi M. zarzucono także znęcanie się fizyczne i psychiczne nad rodzeństwem Tomasza L., naruszenie nietykalności cielesnej innego dziecka oraz znęcanie się nad psem rasy mieszanej w wieku szczenięcym.

Za najcięższy ze stawianych mu zarzutów, tj. zarzut zabójstwa, podejrzanemu Radosławowi M. grozi kara pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, kara 25 lat pozbawienia wolności albo kara dożywotniego pozbawienia wolności.

Podczas przesłuchania w Prokuraturze w dniu 25 kwietnia 2018 roku podejrzany Radosław M. nie przyznał się do zarzucanych mu czynów i odmówił składania wyjaśnień. Natomiast, podejrzanej Angelice L. – matce pokrzywdzonego – prokurator zarzucił narażenie syna, nad którym winna sprawować opiekę, na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, poprzez zaniechanie uzyskania dla niego pomocy medycznej w sytuacji występujących u dziecka dolegliwości oraz powstałych urazów i jego ogólnego złego stanu zdrowia, czym doprowadziła do powstania choroby realnie zagrażającej życiu chłopca.

Za zarzucana jej zbrodnię grozi kara pozbawienia wolności na czas nie krótszy niż 3 lata.

Podejrzana w dniu 25 kwietnia 2018 roku została przesłuchana przez prokuratora. Nie przyznała się do stawianego jej aktualnie zarzutu ale złożyła wyjaśnienia. Jej zdaniem do śmierci Tomasza L. przyczynił się podejrzany Radosław M., pod opieką którego chłopiec pozostawał w dniu 13 listopada 2017 roku. Podejrzana oświadczyła, że nie widziała wcześniej u dziecka obrażeń, a w tym siniaków w takim natężeniu, jak zostało to ujawnione po umieszczeniu dziecka krytycznego dnia w szpitalu.

Zarówno podejrzany Radosław M., jak i podejrzana Angelica L. nadal pozostają tymczasowo aresztowani. Zmiana zarzutów uczyniła zasadnym poddanie podejrzanych badaniom mającym na celu ustalenie stanu ich zdrowia psychicznego. Termin badań wyznaczony został na dzień dzisiejszy.

kom/ zjt/

Data publikacji 25.04.2018, 18:52