Polityka i społeczeństwo

PKW: komunikat po konferencji prasowej o godz. 19.00 (komunikat)

16.11.2014, 22:30aktualizacja: 16.11.2014, 22:30

- PKW informuje:

W dniu 16 listopada 2014 r. o godz. 19.00 w siedzibie Państwowej Komisji Wyborczej odbyła się trzecia konferencja prasowa w dniu wyborów do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw oraz wyborów wójtów, burmistrzów i prezydentów miast.

W konferencji wzięli udział:

Członek Państwowej Komisji Wyborczej – Stanisław Zabłocki,

Członek Państwowej Komisji Wyborczej – Bogusław Dauter.

Podczas konferencji wiceprzewodniczący PKW zaprezentował dane o liczbie osób ujętych w spisach wyborców oraz liczbie wyborców, którym wydano karty do głosowania do godz. 12.00 w wyborach do rad gmin, powiatów i sejmików województw, oraz wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. Na podstawie danych otrzymanych z 24 897 obwodowych komisji wyborczych Komisja stwierdziła, że frekwencja w wyborach samorządowych wyniosła do południa 38,28 proc.

Obecną frekwencję pan sędzia Stanisław Zabłocki porównał z wyborami w 2010 roku, dane z godziny 19.00 wynosiły 43,23 proc., z zastrzeżeniem, że lokale były otwarte od 8.00 do 22.00, w 2011 roku do Sejmu i Senatu z godz. 18.00 i wynosiły 39,65 proc., a wybory w 2014 roku do Parlamentu Europejskiego, z frekwencją z g. 17.30 wynosiła 16,91 proc.

Sędzia Bogusław Dauter, przekazał informacje o incydentach. Od północy dnia 15.11.2014 r. do godz. 16.00 dnia 16.11.2014 roku, odnotowano łącznie 474 incydenty związane z wyborami, w tym: zerwanie plakatów – 71 incydentów, kradzież banerów – 31, uszkodzenie banerów – 55, umieszczenie banerów w miejscach niedozwolonych – 26, emitowanie w środkach masowego przekazu – 37, agitacja wyborcza – 140, zniesławienie - 13, wynoszenie i próby wynoszenia kart z lokalu i inne - 101.

Orzeczono, że ewentualne incydenty, które mogłyby skutkować wydłużeniem pracy niektórych lokali wyborczych, nie przeszkadzają w rozpoczęciu wieczorów wyborczych w stacjach telewizyjnych.

Następna konferencja odbędzie się w siedzibie PKW o godz. 21.45.

Wszystkie konferencje prasowe są transmitowane i dostępne na stronie info.pkw.gov.pl.

Dla potrzeb mediów do dyspozycji jest Wyborcze Biuro Prasowe: Email: biuroprasowe@pkw.gov.pl

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ amt/

Data publikacji 16.11.2014, 22:30