Polityka i społeczeństwo

PKW: komunikat po konferencji prasowej o godz. 9.15 (komunikat)

16.11.2014, 14:15aktualizacja: 16.11.2014, 14:15

- PKW informuje: Warszawa, 16 listopada 2014 r. KOMUNIKAT PO KONFERENCJI PRASOWEJ PAŃSTWOWEJ KOMISJI WYBORCZEJ w dniu 16.11.2014 r. o godz. 9.15 w siedzibie PKW

W dniu 16 listopada 2014 r. o godz. 9.15 w siedzibie Państwowej Komisji Wyborczej odbyła się pierwsza konferencja prasowa w dniu wyborów do rad gmin, powiatów i sejmików województw oraz wójtów, burmistrzów i prezydentów miast.

W konferencji wzięli udział:Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej – Stefan J. Jaworski, Członek Państwowej Komisji Wyborczej – Włodzimierz Ryms, Sekretarz Państwowej Komisji Wyborczej – Kazimierz W. Czaplicki.

Przewodniczący PKW, sędzia Stefan Jaworski poinformował, że głosowanie rozpoczęło się zgodnie z planem – o godz. 7.00, otworzono 27 435 lokali wyborczych, w tym 1479 lokali odrębnych. W kilkudziesięciu obwodach odrębnych (szpitale, domy pomocy społecznej) głosowanie rozpocznie się w późniejszych godzinach. Przewodniczący poinformował o ilości kart, które otrzyma wyborca i sposobie głosowania. Wczoraj i dziś, w czasie przygotowywania do głosowania w dniu dzisiejszym, zaistniało parę zakłóceń. Odnotowano zakłócenia „ciszy wyborczej”.

Członek PKW, sędzia Włodzimierz Ryms poinformował, że od północy do godz. 7.30 dzisiejszego dnia, miało miejsce 137 zdarzeń, które można zakwalifikować jako incydenty naruszenia ciszy wyborczej, takie jak: zrywanie plakatów wyborczych czy niszczenie bannerów wyborczych. Było także kilka zdarzeń, które miały związek z głosowaniem: w gminie Głogów Małopolski stwierdzono brak 480 kart do głosowania w wyborach Burmistrza Głogowa, policja sprawdza jak doszło do zaginięcia kart. W trzech lokalach w komisjach wyborczych w Chorzowie nie było prądu, ale głosowanie rozpoczęto według planu. W jednej komisji obwodowej, w Nowym Miszewie, wadliwie ostemplowano karty do głosowania, ale błąd naprawiono przed rozpoczęciem głosowania. Kolejne zdarzenie, to zgłoszenie się dwóch mężów zaufania z tego samego komitetu wyborczego zamiast jednego.

Następna konferencja odbędzie się w siedzibie PKW o godz. 13.30.

Wszystkie konferencje prasowe są transmitowane i dostępne na stronie info.pkw.gov.pl.

Dla potrzeb mediów do dyspozycji jest Wyborcze Biuro Prasowe:Email: biuroprasowe@pkw.gov.pl

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/

Data publikacji 16.11.2014, 14:15