Polityka i społeczeństwo

PKW ws. ustąpienia ze stanowiska szefa KBW K. W. Czaplickiego (komunikat)

19.11.2014, 22:20aktualizacja: 19.11.2014, 22:20

- PKW informuje:

Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej informuje, że Szef Krajowego Biura Wyborczego Kazimierz Wojciech Czaplicki, złożył na ręce przewodniczącego rezygnację ze stanowiska Szefa Krajowego Biura Wyborczego z prośbą aby jego rezygnacja została przyjęta z dniem ogłoszenia przez Państwową Komisję Wyborczą zbiorczych wyników wyborów samorządowych.

W związku z tą rezygnacją Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej - na podstawie art. 190 § 2 Kodeksu wyborczego wystąpił do Państwowej Komisji Wyborczej z wnioskiem o odwołanie Szefa Krajowego Biura Wyborczego z datą 1 grudnia 2014 r. Państwowa Komisja Wyborcza podjęła uchwałę o odwołaniu szefa Krajowego Biura Wyborczego Kazimierza Wojciecha Czaplickiego z pełnionej funkcji z dniem 1 grudnia 2014 r.

W załączeniu pismo Szefa Krajowego Biura Wyborczego Kazimierza Wojciecha Czaplickiego z dnia 18 listopada 2014 r.

Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej

Stefan J. Jaworski

Szef Krajowego Biura Wyborczego

Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej

Pan Stefan J. Jaworski

Awaria systemu informatycznego, który miał w założeniu wspomóc pracę organów wyborczych przy ustalaniu wyników głosowania i wyników wyborów władz samorządowych w wyborach zarządzonych na dzień 16 listopada br., nie pozwala na spełnienie oczekiwań klasy politycznej i społeczeństwa na niemal bezzwłoczne, po zamknięciu lokali wyborczych, ogłoszenie wyników tych wyborów.

Za prawidłowe przygotowanie wyborów i ich organizacyjne przeprowadzenie, w tym zapewnienie systemu informatycznego działającego sprawnie, a więc nie powodującego zakłóceń i opóźnień w ustalaniu wyników wyborów ponoszę osobiście, jako Szef Krajowego Biura Wyborczego, odpowiedzialność.

Poczucie tej odpowiedzialności skłania mnie do złożenia przed Państwową Komisję Wyborczą rezygnacji z pełnionej funkcji, jeśli to możliwe - to z dniem ogłoszenia przez Państwową Komisję Wyborczą zbiorczych wyników wyborów. W tym właśnie dniu chciałbym zakończyć swoją 23-letnią służbę publiczną.

Proszę Pana Przewodniczącego o podanie treści tego pisma do publicznej wiadomości, mając nadzieję, że chociaż w ten sposób opinia publiczna nie będzie kojarzyć awarii systemu informatycznego z Państwową Komisją Wyborczą.

Łączę wyrazu szacunku,

Kazimierz Czaplicki

Warszawa, 18 listopada 2014 r.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ tnt/

Data publikacji 19.11.2014, 22:20