Polityka i społeczeństwo

Podlaskie: pieniądze z UE na nowoczesne oświetlenie miasta i gminy Drohiczyn

31.07.2023, 17:00aktualizacja: 31.07.2023, 17:00

UMWP
Samorząd województwa podlaskiego oraz władze Drohiczyna podpisały w poniedziałek umowę na dofinansowanie montażu nowoczesnego oświetlenia w Drohiczynie. Przedsięwzięcie, które zostanie zrealizowane dzięki funduszom pochodzącym z podlaskiego RPO na lata 2014-2020, obejmie część miasta oraz teren całej gminy Drohiczyn.

W ramach projektu wysłużona infrastruktura zostanie zastąpiona nowym oświetleniem w technologii LED, które znacząco zmniejszy moc systemu oświetlenia ulicznego.

„Efekty tego projektu będą znaczące, szczególnie w kontekście coraz trudniejszej sytuacji finansowej samorządów. Główna korzyść takich działań to bardzo duże oszczędności energii elektrycznej. A dodatkowo poprawi się bezpieczeństwo pieszych na terenie gminy” - powiedział Marek Malinowski, członek zarządu województwa podlaskiego.

Burmistrz Drohiczyna Wojciech Borzym ocenił, że stare oprawy oświetleniowe były już znacznie zużyte, a inwestycja zakończy wymianę całego oświetlenia zewnętrznego na terenie gminy.

„W całym mieście będzie dzięki temu nowoczesne oświetlenie. Już kilka lat temu rozpoczęliśmy jego wymianę, ale pewna część jeszcze pozostała i teraz zastąpimy ją nową technologią. Inwestycja obejmie też wszystkie miejscowości na terenie gminy Drohiczyn oraz budynek Zespołu Szkół w Drohiczynie, który generuje znaczne rachunki za prąd” - zaznaczył burmistrz.

System oświetlenia ulicznego ma być wyposażony w inteligentny system sterowania - umożliwi to m.in. sterowanie intensywnością światła, pomiar zużycia energii czy wykrywanie awarii.

„Widzimy oszczędności, i to bardzo duże, jeśli chodzi o miasto Drohiczyn. Każdą lampą możemy sterować i to przynosi teraz efekt” - dodał burmistrz, mówiąc o wcześniej zmodernizowanej części oświetlenia miasta.

Projekt ma objąć również wykonanie analiz efektywności energetycznej oświetlenia oraz uproszczonej dokumentacji technicznej. Jego koszt to ponad 1,7 mln zł z mijającej perspektywy podlaskiego RPO.

Więcej o konkursie, w ramach którego samorząd województwa podlaskiego wcześniej przyznał dotacje w sumie 13 podmiotom, znajduje się tutaj.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 31.07.2023, 17:00