Polityka i społeczeństwo

Południowa obwodnica Zielonej Góry już otwarta

17.04.2023, 15:27aktualizacja: 17.04.2023, 15:38

Fot. UM Zielona Góra
Największe miasto woj. lubuskiego otacza już pełen ring szybkich i bezpiecznych tras. Ostatni odcinek – obwodnica południowa Zielonej Góry – jest już otwarty.

13-kilometrowy odcinek południowej obwodnicy Zielonej Góry został wybudowany dzięki ponad 144,4 mln zł unijnego dofinansowania z programu Infrastruktura i Środowisko.

Trasa będzie służyć nie tylko kierowcom, dla których okolice Zielonej Góry są jednym z punktów, przez które przebiega ich długa trasa. Poprawi się też komunikacja pomiędzy terenami przyłączonymi do miasta kilka lat temu, czyli osiedlami Racula, Drzonków, Kiełpin i Ochla.

Miasto liczy na to, że uda się również zaktywizować Lubuski Park Przemysłowo-Technologiczny w Nowym Kisielinie.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 17.04.2023, 15:27