Polityka i społeczeństwo

Pomorskie: ponad 300 mln zł dla samorządu na dofinansowanie wkładu własnego do funduszy UE

09.05.2023, 14:49aktualizacja: 09.05.2023, 14:53

MFiPR
Województwo pomorskie otrzymało z budżetu państwa ponad 300 mln zł na dofinansowanie wkładu własnego w projektach realizowanych z programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Pomorza 2021-2027 - poinformował we wtorek w Gdańsku Marcin Horała, wiceminister funduszy i polityki regionalnej.

Wiceminister wyjaśnił, że z sumy ponad 300 mln zł na uzupełnienie do środków z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego pójdzie ponad 126 mln zł, a na uzupełnienie do środków z Europejskiego Fundusz Społecznego Plus - ponad 174 mln zł.

„To jest istotne wsparcie dla województwa pomorskiego, w którym beneficjenci muszą dysponować wymaganym wkładem własnym na poziomie co najmniej 15 proc.” - podkreślił wiceminister funduszy i polityki regionalnej Marcin Horała.

Po uzupełnieniu środków programu regionalnego województwa pomorskiego środkami z budżetu państwa, samorząd dysponuje łącznie kwotą ponad 8,5 mld zł.

Wiceminister przypomniał, że dodatkowo, w skali całego kraju, do dyspozycji jest ponad 1,1 mld zł środków z budżetu państwa, przeznaczonych na współfinansowanie projektów państwowych jednostek budżetowych oraz jednostek samorządu terytorialnego w zakresie zadań zleconych z zakresu administracji rządowej za pośrednictwem dysponentów.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 09.05.2023, 14:49