Polityka i społeczeństwo

Ponad pół tysiąca spełnionych marzeń dzieci z domów dziecka

14.12.2023, 09:56aktualizacja: 14.12.2023, 16:36

Fundacja Dobrych Inicjatyw
Poczta mikołajkowa Fundacji Dobrych Inicjatyw nie ugięła się pod naporem ponad pół tysiąca listów od dzieci z tzw. domów dziecka. Już 18 grudnia o godz. 10 w EXPO XXI w Warszawie, podczas VII Finału Choinki Dobrych Serc, posłańcy Świętego Mikołaja spełnią gwiazdkowe życzenia dzieci z całej Polski. W wydarzeniu udział weźmie rzeczniczka praw dziecka Monika Horna-Cieślak. Zryw ponad 1000 dobrych serc wolontariuszy, którzy przygotowali prezenty dla podopiecznych Fundacji Dobrych Inicjatyw, to doskonała inspiracja do niesienia pomocy i wpłat środków na realizację celów Fundacji.

Już po raz 7. Fundacja Dobrych Inicjatyw zaangażowała osoby prywatne, wolontariuszy, instytucje społeczne, szkoły i przedszkola, uniwersytety, ośrodki pomocy społecznej oraz biznes na rzecz dzieci z ponad 25 placówek opiekuńczo-wychowawczych (tzw. domów dziecka) w Polsce. Społeczność zbudowana przez Fundację spełni ponad 500 marzeń o łącznej wartości 130 000 PLN.

Oprócz wymarzonych prezentów na dzieci i młodzież czeka cały dzień atrakcji, a motywem przewodnim tegorocznej Choinki Dobrych Serc jest KUCHNIA. Wśród głównych atrakcji znajdują się warsztaty kulinarne „Kuchnie Świata” zorganizowane przez kucharza firmy McCormick oraz „Gotowanie zero waste”, które poprowadzi kucharz z Grupy Accor Hotels (m.in. hotele Ibis). Zaplanowano także konkurs fotograficzny, któremu przewodniczyć będzie Anna Nowak @cookapl, a także wiele innych atrakcji. Jak co roku wychowankowie samodzielnie ubiorą choinkę w bombki w kształcie serc, które sami przygotowali. Na bombkach napisane będą ich największe marzenia i cele. Całe wydarzenie odbędzie się w EXPO XXI, które zostało Partnerem Głównym Choinki Dobrych Serc.

Podaruj samodzielność

Dzięki ponad 1000 wolontariuszy Fundacja Dobrych Inicjatyw spełni mikołajkowe marzenia wszystkich podopiecznych. Jednak pomoc Fundacji nie kończy się w dniu finału Choinki Dobrych Serc. Jej głównym celem jest podarowanie młodzieży samodzielności - prezentu na życie, nie tylko od święta. W dalszym ciągu trwa zbiórka środków finansowych na całoroczne stypendia oraz psychoterapię dzieci. Każdy może dorzucić cegiełkę na konto: 71 2030 0045 1110 0000 0343 05 90 z dopiskiem „stypendium”.

O Fundacji Dobrych Inicjatyw

W Fundacji Dobrych Inicjatyw jest tworzony ekosystem narzędzi i rozwiązań, które za kilka lat organizacja chce wprowadzić do polskiego prawodawstwa. Jej celem jest rozwiązanie problemu niewystarczającego wsparcia edukacyjnego, społecznego i psychologicznego dla dzieci i młodzieży na poziomie krajowym. Choinka Dobrych Serc to okazja, aby spotkać się z dziećmi i młodzieżą, podziękować im oraz podsumować cały rok ich starań i zaangażowania w warsztaty edukacyjne, wolontariat na rzecz seniorów (#paczkadlaseniora) oraz pracę nad rozwojem indywidualnym. Fundacja działa przez cały rok, aby możliwie najlepiej przygotować młodzież do samodzielnego życia po opuszczeniu placówki opiekuńczo-wychowawczej.

Partnerzy wydarzenia

Partnerami wydarzenia zostały również instytucje, dzięki którym możliwa stała się organizacja jednej z największych tego rodzaju imprez w tej części Europy. Są to: Warszawskie Centrum EXPO XXI, Alcon, Asbud Group, Cellnex Poland Sp. z o.o., Colgate-Palmolive, Fundacja Integracja, Fundacja PSH Lewiatan, Ibis i Ibis Budget Warszawa Reduta, Ibis Style i Ibis Budget Warszawa Centrum, Ibis Warszawa Centrum, Ibis Warszawa Ostrobramska, Ibis Warszawa Stare Miasto, InterContinental Warszawa, JACOBS, Lenovo Polska, Linklaters, LOTTE Wedel Sp. z o.o., McCormick Polska S.A., Mondelēz International, Piekarnie Lubaszka Sp. z o.o., Société Générale S.A., Statim Integrator, Storware oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego.

KONTAKT:

Anna Wrzosk-Piechowska