Polityka i społeczeństwo

Program Achilles Data otwiera drzwi dla młodych dziennikarzy

12.06.2024, 14:26aktualizacja: 12.06.2024, 14:31

Fundacja Bakala (1)
Fundacja Bakala uruchamia nową odsłonę programu Achilles Data dla młodych dziennikarzy. Ten dwuetapowy program obejmuje jesienne wykłady, a następnie pracę grupową pod kierunkiem mentora, oferując unikalną możliwość poznania pracy dziennikarza i nabycia cennych umiejętności takich jak prowadzenie wywiadów i podstawy dziennikarstwa śledczego.

To już ósmy rok, kiedy Fundacja Bakala organizuje ten uznany program dziennikarski, który jest otwarty nie tylko dla studentów z Czech, ale również ze Słowacji, z Polski i Węgier. Uczestnicy zdobędą praktyczne doświadczenie w zawodzie dziennikarza oraz niezbędne umiejętności do realizacji przyszłych projektów. Projekty zakończone sukcesem w ramach programu Achilles Data mają również unikalną szansę na publikację w jednym z partnerskich mediów programu.

Program jest otwarty dla studentów wszystkich kierunków studiów licencjackich i magisterskich, w tym dziennikarstwa, nauk o mediach, nauk politycznych, prawa, studiów międzynarodowych, informatyki i innych.

„Wierzymy, że w każdej dziedzinie może kryć się talent do dziennikarstwa - mówi Václav Pecha, dyrektor Fundacji Bakala. - Achilles Data daje studentom unikalną szansę na doświadczenie zawodu dziennikarza. Dodatkowo program pozwala im nawiązać kontakty z profesjonalistami z branży i budować podstawy przyszłej kariery”. Uczestnicy zdobędą kluczowe umiejętności dziennikarskie pod kierunkiem doświadczonych mentorów. Będą uczyć się, jak weryfikować i znajdować dane i fakty, pisać angażujące analizy, przestrzegać etyki dziennikarskiej oraz zarządzać pracą zespołową. Następnie wykorzystają zdobytą wiedzę w pracy grupowej nad różnymi przypadkami lub tematami.

Projekty z poprzednich lat w ramach tego programu obejmowały analizy o znaczeniu społecznym. Uczestnicy badali m.in. jedną z aplikacji społecznościowych i związane z nią zagrożenia społeczne, analizowali kwestię legalizacji kratomu oraz badali propozycję dostaw „zielonej energii” z Azerbejdżanu. Wyniki ich pracy były publikowane w mediach takich jak Deník N, Ekonom oraz na stronie Fundacji Stop Korupcji.

Aplikacje do programu można dostarczać od 29 maja, a termin składania zgłoszeń upływa 30 września. Kurs jest bezpłatny i obejmuje koszty podróży i zakwaterowania dla uczestników spoza Pragi. Więcej informacji o programie i formularz zgłoszeniowy można znaleźć na stronie Fundacji Bakala - Program Achilles Data.

Program Achilles Data jest organizowany przez Fundację Bakala we współpracy ze słowacką fundacją Zastavme korupciu i przy wsparciu Ambasady USA w Czechach. Jednym z partnerów projektu jest Centrum Śledcze Jána Kuciaka. Słowacki dziennikarz śledczy Ján Kuciak był absolwentem kursu Achilles Data.

KONTAKT:

Tereza Fialová