Polityka i społeczeństwo

Prokuratura: Wyrok skazujący wobec Bogusława B. za oszustwa na kwotę ponad 33 mln złotych (komunikat)

04.10.2019, 18:10aktualizacja: 04.10.2019, 18:10

- Prokuratura Okręgowa w Warszawie informuje:

Wyrokiem z dnia 4 października 2019 r. Sąd Okręgowy w Warszawie uznał Bogusława B. winnego zarzucanych mu przez Prokuraturę Okręgową w Warszawie przestępstw i wymierzył mu karę 6 lat pozbawienia wolności oraz 100 tysięcy złotych grzywny. Ponadto Sąd na wniosek Prokuratury orzekł wobec oskarżonego obowiązek naprawienia szkody.

Aktem oskarżenia wniesionym przez Prokuraturę Okręgową w Warszawie Bogusław B. został oskarżony o oszustwa na łączną kwotę ponad 33 mln na szkodę kilkuset pokrzywdzonych inwestorów poprzez stworzenie struktury tzw. piramidy finansowej. Oskarżony wspólnie i w porozumieniu z innymi osobami, wprowadził w błąd inwestorów zawierając z nimi poprzez stworzoną siatkę pośredników umowy, których przedmiotem miało być zarządzenie wpłaconym przez nich kapitałem, podczas gdy w rzeczywistości pieniądze wpłacane przez klientów nie były inwestowane zgodnie z umowami lecz wypłacane jako odsetki klientom, którzy wcześniej zawarli umowy.

Wymierzenie surowej kary nastąpiło w wyniku apelacji prokuratora wniesionej pod koniec lipca 2016 r. od pierwszego zapadłego w sprawie wyroku, z którym prokurator nie zgodził się m.in. w zakresie orzeczonej wobec Bogusława B. kary, uznając ją za rażąco niewspółmierną w stosunku do winy i społecznej szkodliwości przestępstw objętych aktem oskarżenia. Podzielając argumentację prokuratora wyrażoną w apelacji, Sąd Apelacyjny w Warszawie na początku 2017 r. uchylił zaskarżony wyrok i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania Sądowi Okręgowemu. W wyniku ponownego rozpoznania sprawy w dniu 4 października 2019 r. zapadł przedmiotowy wyrok.

kom/

Data publikacji 04.10.2019, 18:10