Polityka i społeczeństwo

Rektor Collegium Humanum prof. dr. hab. Paweł Czarnecki konsulem honorowym Republiki Uzbekistanu

02.12.2022, 09:00aktualizacja: 02.12.2022, 09:00

Collegium Humanum/Ambasada Uzbekistanu (1)
W dniu 30 listopada 2022 roku w Ambasadzie Republiki Uzbekistanu w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia nominacji konsulowi honorowemu Republiki Uzbekistanu rektorowi Collegium Humanum prof. dr. hab. Pawłowi Czarneckiemu. W uroczystości wziął udział minister spraw zagranicznych Republiki Uzbekistanu Vladimir Norov. Nominację wręczył ambasador Republiki Uzbekistanu Bakhrom Babaev.

„Przyjęcie godności konsula honorowego jest zobowiązaniem do dalszej pracy na rzecz rozwijania stosunków gospodarczych, społecznych i edukacyjnych Polski z Republiką Uzbekistanu. Przyjmuję tę godność jako patriotyczne zobowiązanie. Przykładem relacji polsko-uzbeckich jest filia Collegium Humanum założona w Andiżanie. Jest ona inwestycją nie tylko w gospodarkę, ale także w kapitał ludzki. Poprzez edukację mamy wkład w demokratyzację i europeizację Uzbekistanu” - mówi rektor Collegium Humanum prof. dr. hab. Paweł Czarnecki.

Collegium Humanum to pierwsza i dotychczas jedyna polska uczelnia, która uruchomiła filię w Azji. Mieści się ona w Andiżanie, mieście na wschodzie Uzbekistanu. Inauguracja pierwszej filii Collegium Humanum w Azji miała miejsce 27 października 2021 roku.

„Relacje między Uzbekistanem a Polską na płaszczyźnie gospodarczej i edukacyjnej są na niezwykle wysokim poziomie. Zarówno Uzbekistan, jak i Polska są dla siebie partnerami w tej współpracy. Powołanie konsula honorowego w tak historycznym mieście, jakim jest Poznań, jest kolejnym krokiem pogłębiania tej współpracy w jej realnym wymiarze. Cieszy nas zaangażowanie konsula honorowego prof. Pawła Czarneckiego na płaszczyźnie edukacyjnej, której wyrazem jest umożliwienie kształcenia się na Collegium Humanum uzbeckim studentom” - mówi minister spraw zagranicznych Uzbekistanu Vladimir Norov.

W uroczystości wziął udział przedstawiciel ministra edukacji i nauki prof. Przemysława Czarnka.

„Cieszy nas, że relacje polsko-uzbeckie nabierają tak konkretnego wymiaru. Collegium Humanum to pierwsza nie tylko polska, ale i europejska uczelnia, która założyła filię w Uzbekistanie. To dla nas najbardziej konkretny przykład współpracy polsko-uzbeckiej. Cieszy nas, że mamy wkład w budowanie kadr menedżerskich Uzbekistanu” - mówi pełnomocnik ministra edukacji i nauki Bartosz Rybak.

W uroczystości wręczenia nominacji konsulowi honorowemu prof. dr. hab. Pawłowi Czarneckiemu wzięli udział także prorektor ds. rozwoju Collegium Humanum Paweł Dulski, przewodniczący Polsko-Uzbekistańskiej Grupy Parlamentarnej poseł Paweł Bejda, prezes zarządu Pracodawców RP Rafał Baniak oraz wiceprezes Poczty Polskiej S.A. Wiesław Włodek.

Prof. dr. hab. Paweł Czarnecki jest autorem wielu publikacji naukowych dotyczących m.in. zarządzania i marketingu, etyki oraz mediów. Jest menedżerem edukacji w zakresie nauki i szkolnictwa wyższego. Za liczne osiągnięcia w obszarze współpracy międzynarodowej dotyczącej szkolnictwa wyższego oraz promocją polskiej nauki został uhonorowany złotym medalem Akademii Polskiego Sukcesu.

Collegium Humanum prowadzi studia w siedzibie w Warszawie, w filiach w Poznaniu, Rzeszowie i Wrocławiu, jest obecna także w Czechach (filie w Pradze oraz Frydku-Mistku) i na Słowacji (filia w Bratysławie). W Collegium Humanum studiuje ponad 21 tysięcy studentów.

Collegium Humanum jest członkiem Związku Pracodawców Pracodawcy RP, Związku Pracodawców Pomorza Zachodniego Lewiatan, Północnej Izby Gospodarczej oraz członkiem wspierającym Polskiej Federacji Szpitali (PFSz).

Zgodnie ze swoją misją Collegium Humanum chce dążyć do ciągłego udoskonalania oraz realizować najwyższe wartości społeczne i akademickie. Jej mottem jest „Edukacja dla sukcesu”. Placówka stawia na międzynarodowy wymiar kształcenia.

Od sierpnia 2021 r. uczelnia należy do grona członków prestiżowej instytucji akredytującej The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) w USA. Programy studiów Collegium Humanum podlegają rygorystycznej ocenie i ciągłemu doskonaleniu nie tylko przez Polską Komisję Akredytacyjną (PKA), ale także w ramach członkostwa uczelni w stowarzyszeniu Business Graduates Association (BGA) w Londynie. Uczelnia należy także do CEEMAN, the International Association for Management Development in Dynamic Societies oraz Konferencji Rektorów Zawodowych Szkół Polskich (KRZaSP).

Źródło informacji: Collegium Humanum

Data publikacji 02.12.2022, 09:00