Polityka i społeczeństwo

RMŚP: Rzecznik MŚP apeluje do Premiera o powołanie Rady Społeczno-Gospodarczej ds. skutków walki z COVID-19 (komunikat)

22.12.2020, 09:32aktualizacja: 22.12.2020, 09:33

- Rzecznik MŚP informuje:

Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców Adam Abramowicz w stanowisku skierowanym do Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego zaapelował o powołanie Rady Społeczno-Gospodarczej ds. skutków walki z COVID-19, składającej się z naukowców oddelegowanych przez uniwersytety ekonomiczne oraz wydziały ekonomiczne innych polskich uczelni. Do pisma Adam Abramowicz dołączył stanowisko w sprawie lockdownu Rady Naukowej, która pracuje przy Rzeczniku MŚP.

W piśmie do Premiera Adam Abramowicz podkreśla, że opinie ekspertów medycznych są niezwykle ważne, ale decyzje podejmowane na ich podstawie dotyczą nie tylko służby zdrowia – sposobów leczenia zarażonych wirusem COVID-19 i zapobiegania pandemii – lecz także całości życia społeczno-gospodarczego, w tym dalekosiężnych skutków ekonomicznych dla polskich rodzin. W ocenie Rzecznika MŚP skutki obecnych działań odczuwać będzie, nie tylko nasze pokolenie, ale też pokolenia naszych dzieci i wnuków. Ponadto Adam Abramowicz zwraca uwagę, że niezwykle ważne jest, by działania antycovidowe były podejmowane nie tylko po starannej analizie medycznej, ale też oparte o badania wpływu poszczególnych decyzji na wielowymiarowe i długotrwałe konsekwencje w systemie społeczno-gospodarczym, w tym pogłębienie uspołecznienia długu publicznego, który może znacznie ograniczyć dochód rozporządzalny przeciętnego gospodarstwa domowego w przyszłości.

– Proszę Pana Premiera o powołanie Rady Społeczno-Gospodarczej ds. skutków walki z COVID-19, składającej się z naukowców oddelegowanych przez uniwersytety ekonomiczne oraz wydziały ekonomiczne innych polskich uczelni, i konsultowanie decyzji w sprawach walki z pandemią także z tym gronem ekspertów. Do swojego pisma załączam stanowisko w sprawie lockdownu Rady Naukowej, która pracuje przy Rzeczniku MŚP – podsumowuje w swoim wystąpieniu Adam Abramowicz.

kom/ amac/

Data publikacji 22.12.2020, 09:32