Polityka i społeczeństwo

Rowerowy Szlak Kolejowy coraz dłuższy

07.08.2023, 15:30aktualizacja: 07.08.2023, 15:30

Fot. UMWZ
Zakończył się trzeci etap budowy jednej z głównych regionalnych tras rowerowych w woj. zachodniopomorskim. Nowe odcinki Starego Kolejowego Szlaku powstały na terenie gmin: Białogard, Karlino, Będzino, Świeszyno i Mielno. Wynoszący blisko 7 mln zł udział w tej inwestycji miała Unia Europejska.

Stary Kolejowy Szlak biegnie z północy na południe wschodnią częścią województwa. Łączy środkowe wybrzeże ze strefą zachodniopomorskich pojezierzy. Liczy w sumie ponad 30 km. Na północy ma dwie odnogi zaczynające się w Mielnie koło Koszalina i w Kołobrzegu. Łączą się one w Białogardzie. Część kołobrzeska w większości biegnie po nasypie dawnej linii kolejowej przez Gościno i Karlino. Linia kolejowa została częściowo rozebrana, nasyp został porośnięty krzewami i drzewami. Dalej na trasie znajduje się uzdrowiskowy Połczyn-Zdrój i Drawski Park Krajobrazowy.

„To przede wszystkim szlak dla tych cyklistów, którzy w jeździe na rowerze szukają spokoju, odpoczynku i obcowania z naturą. Sieć tras rowerowych na Pomorzu Zachodnim jest coraz gęstsza i coraz dłuższa. Nowe odcinki oddawane do użytku szybko zyskują popularność i stają się bardzo atrakcyjnym sposobem na aktywne spędzanie wolnego czasu” - zachwala marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

W trzecim etapie inwestycji powstały i zostały oznakowane odcinki: Mielno - Wronie Gniazdo - Klępino - Karlino. Część dróg rowerowych wykonano z myślą także o pojazdach rolniczych dojeżdżających do pobliskich pól oraz samochodach Lasów Państwowych. Mają nawierzchnię bitumiczną, 3 m szerokości i utwardzone pobocza. Na całej 30-km trasie pojawiło się oznakowanie.

Zakończenie trzeciego etapu budowy szlaku nie oznacza zakończenia całej inwestycji rowerowej. Wybrano wykonawcę realizacji odcinka Złocieniec - Wałcz. Jest to kontynuacja projektu, który został zakończony w 2020 roku, kiedy to oznakowano i częściowo zbudowano od podstaw odcinek Białogard- Złocieniec. W ramach tamtej inwestycji na nasypie kolejowym dawnej linii kolejowej Świdwin - Połczyn-Zdrój powstała 5-kilometrowa ścieżka rowerowa.

„Powoli finalizujemy projekt pod nazwą Stary Kolejowy Szlak. Zaawansowane prace widać już na odcinku, który łączy się z zakończonym właśnie projektem. Niebawem będzie można wygodną drogą rowerową pokonać dystans pomiędzy Karlinem i Białogardem” - zapewnia wicemarszałek województwa Tomasz Sobieraj.

Projekt pn. Trzeci etap Starego Kolejowego Szlaku zrealizowano kosztem ponad 8,2 mln zł. Dofinansowanie ze środków unijnych z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego wyniosło blisko 7 mln zł.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 07.08.2023, 15:30