Polityka i społeczeństwo

Rusza budowa żłobka miejskiego w Ciechanowie

01.09.2023, 14:04aktualizacja: 01.09.2023, 14:08

UM Ciechanów
Ciechanów może już rozpocząć budowę nowego żłobka samorządowego; władze miasta podpisały właśnie umowę z wykonawcą inwestycji, a wcześniej wygospodarowały środki w budżecie i zapewniły wsparcie zewnętrzne. 3,6 mln zł na inwestycję pochodzi z Funduszy Europejskich, a dodatkowe 3 mln zł z UE pozyskano na pierwsze trzy lata działalności placówki.

Budynek powstanie przy pętli miejskiej. Będzie przestronny (ponad 1 tys. mkw. powierzchni), nowoczesny i ekologiczny. W pięciu oddziałach znajdą się miejsca dla setki dzieci w wieku do 3 lat. Inwestycja będzie realizowana w formule „zaprojektuj i wybuduj” przez firmę z Bielska Podlaskiego.

Prezydent miasta Krzysztof Kosiński po podpisaniu umowy z wykonawcą podkreślił, że to inwestycja, na którą czekali ciechanowianie.

„Pozyskaliśmy na ten cel środki zewnętrzne, w tym fundusze europejskie. Jednakże największy wkład finansowy w budowę żłobka będzie pochodził z budżetu miasta” - dodał Kosiński.

Koszt przedsięwzięcia to ponad 15,5 mln zł. 3,6 mln zł to pozyskane przez miasto Fundusze Europejskie, 500 tys. zł pochodzi z budżetu samorządu Mazowsza, a 400 tys. zł - z budżetu państwa. Ponad 11 mln zł to pieniądze z budżetu miasta. Miasto pozyskało także 3 mln zł unijnej dotacji na pierwsze trzy lata działalności żłobka.

Budynek powstanie w technologii modułowej, co pozwoli realizować inwestycje nie tylko sprawnie, ale też efektywnie kosztowo. Podobną technologię wybrano przy budowie nowego przedszkola, które miasto oddało do użytkowania w 2022 roku. Produkcję modułów zaplanowano na pierwszą połowę przyszłego roku. Inwestycja ma zostać oddana do użytku w 2025 roku.

Miasto dla optymalizowania kosztów utrzymania obiektu zaplanowało wyposażenie go w pompę ciepła i panele fotowoltaiczne. Pełne zaplecze gastronomiczne pozwoli na przygotowywanie świeżego i pełnowartościowego wyżywienia dla dzieci na miejscu. Pół hektara sąsiadującej ze żłobkiem miejskiej działki wygospodarowano na tereny zielone i place zabaw dla dzieci.

Projekt wspierany jest środkami z prefinansowania KPO oraz z programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego, finansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach perspektywy finansowej UE na lata 2021-2027. Środki, które przyznało Mazowsze, pochodzą z instrumentu wsparcia równomiernego rozwoju województwa.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 01.09.2023, 14:04