Polityka i społeczeństwo

Rzecznik prasowy ministra koordynatora służb specjalnych nt. działań CBA i ABW w 2020 r.(komunikat)

22.03.2021, 10:10aktualizacja: 22.03.2021, 10:11

- Rzecznik prasowy ministra koordynatora służb specjalnych informuje:

"W wyniku prowadzonych przez służby specjalne śledztw gospodarczych wykryto w 2020 roku przestępstwa skutkujące stratami Skarbu Państwa szacowanymi na ponad 20 mld złotych. Działania CBA i ABW pozwoliły na zatrzymanie ponad 1100 osób podejrzanych o przestępstwa gospodarcze.

W 2020 roku w ramach prowadzonych działań dochodzeniowo-śledczych ABW i CBA tropiły m.in. sprawców przestępstw: skutkujących stratami w mieniu samorządowym, związanych z wyłudzaniem podatku VAT i podatku akcyzowego, związanych z wyłudzeniami funduszy unijnych, a także skutkujących stratami spółek Skarbu Państwa. W wyniku działań prowadzonych przez CBA udało się wykryć przestępstwa, które doprowadziły do strat Skarbu Państwa na sumę niemal 7 mld złotych. Działania ABW pozwoliły zidentyfikować mechanizmy przestępcze, które doprowadziły do ponad 13 mld złotych strat w majątku publicznym.

Służby specjalne nie tylko coraz skuteczniej ścigają sprawców, ale również coraz częściej udaremniają wyłudzanie podatków. W 2020 roku działania CBA uchroniły Skarb Państwa przed utratą blisko 175 mln zł z tytułu wyłudzeń skarbowych. CBA udało się także zabezpieczyć mienie o wartości ponad 476 mln zł. Kwoty te w zdecydowanej większości dotyczą przestępstw związanych z wyłudzeniami podatku VAT.

Aktywne działania przeciwko przestępczości gospodarczej prowadziła także ABW. W okresie od stycznia do grudnia 2020 r. funkcjonariusze ABW prowadzili 165 postępowań przygotowawczych związanych z przestępczością gospodarczą.

Przestępczość gospodarcza powoduje gigantyczne straty Skarbu Państwa, dlatego jej zwalczanie pozostaje jednym z priorytetów służb specjalnych. Jak widać, nawet w trudnych warunkach pandemicznych, z którymi zmaga się Polska, służby specjalne działały aktywnie, skutecznie identyfikując przestępstwa wymierzone w majątek publiczny.

Rzecznik Prasowy Ministra Koordynatora Służb Specjalnych Stanisław Żaryn".

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP (serwis.pap.com.pl). Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ ago/

Data publikacji 22.03.2021, 10:10
Źródło informacji Rzecznik ministra koordynatora służb