Polityka i społeczeństwo

SN: komunikat rzecznika SN w związku z wpływem do SN pozwów o ustalenie istnienia stosunku służbowego sędziego SN (komunikat)

29.11.2019, 16:16aktualizacja: 29.11.2019, 16:16

- Sąd Najwyższy informuje:

Ze względu na duże zainteresowanie opinii publicznej czynnościami podejmowanymi w Sądzie Najwyższym po wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 19 listopada 2019 r. w sprawie pytań prejudycjalnych w sprawach połączonych C-585/18, C-624/18 i C-625/18 przedstawionych przez Sąd Najwyższy w 2018 r. uprzejmie informuję, że na dzień 5 grudnia 2019 r. zostało wyznaczone posiedzenie niejawne w pierwszej ze spraw, których dotyczy wyrok TSUE.

Wokanda SN: http://www.sn.pl/sprawy/SesjaPdfLib/wokanda_EROA-BJDFNA.pdf

Termin wyznaczono w sprawie z odwołania sędziego NSA od uchwały Krajowej Rady Sądownictwa zatytułowanej "Opinia Krajowej Rady Sądownictwa z dnia 27 lipca 2018 r. w przedmiocie dalszego zajmowania stanowiska sędziego NSA".

O sprawie informowaliśmy w komunikacie z 12 września 2018 r. (http://www.sn.pl/aktualnosci/SitePages/Komunikaty_o_sprawach.aspx?ItemSID=236-271e0911-7542-42c1-ba34-d1e945caefb2&ListName=Komunikaty_o_sprawach&rok=2018)

W związku z tym, że posiedzenie ma charakter niejawny, mając na uwadze społeczne znaczenie zagadnienia oraz duże zainteresowanie, służba prasowa SN zwróciła się do składu orzekającego z prośbą o rozważenie jawnego ogłoszenia orzeczenia w tej sprawie.

Więcej informacji na temat posiedzenia przekażemy Państwu w przyszłym tygodniu, po decyzji składu orzekającego.

kom/ sic/ mark/

Data publikacji 29.11.2019, 16:16