Polityka i społeczeństwo

Spacer w koronach drzew - nowa atrakcja turystyczna w Ciężkowicach współfinansowana 17 mln zł z funduszy UE

21.07.2023, 12:14aktualizacja: 24.07.2023, 11:09

Podniebny spacer w Ciężkowicach Fot. fundusze.malopolska.pl
Od 20 lipca 2023 r. dostępna jest nowa atrakcja turystyczna w małopolskich Ciężkowicach - przyrodniczo-edukacyjna ścieżka w koronach drzew. Obiekt został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 w łącznej kwocie ponad 17 mln zł.

Trasa mierzy niemal kilometr i miejscami wznosi się na wysokość 20 metrów, co umożliwia podziwianie walorów Pogórza Ciężkowickiego z wysokości wierzchołków drzew, a nawet ponad nimi.

Jak, czytamy w komunikacie na temat otwarcia obiektu, ścieżka ma na swojej trasie osiem przystanków edukacyjnych i sześć sprawnościowych, posiada też liczne tarasy i punkty widokowe, z których można podziwiać panoramę Pasma Brzanki, będącej perełką Pogórza Ciężkowickiego, a w sprzyjających warunkach atmosferycznych możliwa jest również obserwacja panoramy Tatr. Ścieżka jest dostępna także dla osób z niepełnosprawnościami.

Przyrodniczo-Edukacyjna Ścieżka w Koronach Drzew wraz z Edukacyjnym Szlakiem Nietoperzowym jest elementem dużego projektu „Ziemia-Woda-Powietrze”, w skład którego wchodzi również Małopolskie Centrum Edukacji Ekologicznej, które zostało otwarte 30 marca 2023 r.

„Cieszę się, że środki unijne przyczyniają się do powstawania w naszym województwie miejsc promujących edukację ekologiczną i szacunek do przyrody. A dodatkowo to kolejna atrakcja dla mieszkańców Małopolski i dla turystów. Gratuluję gminie Ciężkowice tej inwestycji” - mówił, cytowany w komunikacie, wicemarszałek województwa małopolskiego Józef Gawron podczas otwarcia obiektu.

Województwo małopolskie wsparło finansowanie tej inwestycji w postaci uzupełnienia wkładu własnego gminy w łącznej wysokości 2,55 mln zł.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 21.07.2023, 12:14