Polityka i społeczeństwo

Stargardzkie Centrum Nauki „Filary” zwycięzcą w konkursie PAP „Inwestycja z perspektywą”

03.01.2022, 14:10aktualizacja: 03.01.2022, 14:33

Fot. Gmina Miasto Stargard
Stargardzkie Centrum Nauki „Filary” zdobyło najwięcej głosów w konkursie PAP na najciekawszą samorządową inwestycję współfinansowaną z UE „Inwestycja z perspektywą”. Kolejne miejsca zajęły: budowa tunelu pod Świną w Świnoujściu oraz rewitalizacja terenu Szkolno-Przedszkolnego nr 1 w Mińsku Mazowieckim.

Stargardzkie Centrum Nauki

Internauci mogli wybierać spośród 160 projektów unijnych zgłoszonych do konkursu. Na pierwszym miejscu w internetowym plebiscycie znalazł się projekt Stargardzkiego Centrum Nauki „Filary”, który zdobył 24 400 głosów. Stargardzki samorząd podkreśla, że SCN „Filary” prezentuje naukę w sposób angażujący i interaktywny, wciągając zwiedzających w samodzielne odkrywanie świata i zdobywanie wiedzy.

W centrum nauki znajduje się 55 eksperymentalnych eksponatów. Fabuła wystawy nawiązuje do historii miasta i jego mieszkańców - kupieckiego, warownego miasta, aktywnego członka Hanzy. Każda kondygnacja kamienicy, w której znajduje się SCN „Filary”, odnosi się do innej tematyki poświęconej: „Kupcom”, „Wojom”, „Budowniczym” i „Innowatorom”.

Całkowita wartość inwestycji to blisko 12 mln zł, natomiast dofinansowanie UE w ramach RPO woj. zachodniopomorskiego wyniosło 4 mln zł.

Budowa tunelu pod Świną w Świnoujściu

Usprawnienie połączenia komunikacyjnego pomiędzy wyspami Uznam i Wolin w Świnoujściu – to cel budowy tunelu pod Świną. Projekt ten zdobywając 19 138 głosów zajął drugie miejsce w naszym konkursie. „Tunel łączący wyspy Uznam i Wolin w Świnoujściu to marzenie wielu pokoleń mieszkańców miasta, ale i regionu zachodniopomorskiego. Marzenie o wolności, sprawnym transporcie uniezależnionym od warunków pogodowych i bezpieczeństwie” – podkreśla Urząd Miasta Świnoujście.

Koszt całkowity przedsięwzięcia wynosi 915,1 mln zł, z czego 775,7 mln (ok. 85 proc.) to dofinansowanie unijne w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko na lata 2014-2020.

Gotowym tunelem mieszkańcy Świnoujścia i turyści przejadą w IV kwartale 2022 roku.

Rewitalizacja terenu Szkolno-Przedszkolnego nr 1 w Mińsku Mazowieckim

Realizowany w Mińsku Mazowieckim projekt wpisał się w cel „przeciwdziałanie marginalizacji obszarów kryzysowych, na których nasilają się niepożądane zjawiska społeczne i ekonomiczne a degradacji ulega stan i zagospodarowanie przestrzeni”.

W ramach projektu wykonano przebudowę budynku Szkoły Podstawowej nr 2 wraz z jego rozbudową o część przedszkolną oraz budowę dróg i parkingów przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 1 w Mińsku Mazowieckim.

Urząd miasta zwraca uwagę, że nowy budynek przedszkola jest dostosowany do korzystania przez osoby z niepełnosprawnościami, a powstała nowoczesna infrastruktura energooszczędna z ekologicznym tarasem zielonym oraz instalacją OZE.

Więcej o projekcie TUTAJ

Do trzech inwestycji, które otrzymały najwyższą liczbę głosów w naszym konkursie, trafi statuetka „Inwestycja z perspektywą”, a zdobywcę pierwszego miejsca dodatkowo odwiedzi reporter PAP z kamerą i udokumentuje zwycięskie przedsięwzięcie. Wideorelacja z tej wizyty zostanie opublikowana na stronach agencji.

Organizatorzy postanowili nagrodzić również te inwestycje, które wzbudziły największe zainteresowanie internautów. Projektom, których podstronę z opisem na www.europapnews.pap.pl odwiedziło najwięcej osób, poświęcone zostaną artykuły na stronach PAP. W tej konkurencji na pierwszym miejscu znalazła się inwestycja realizowana na Zamku Krzyżackim w Szczytnie w woj. warmińsko-mazurskim, a następnie budowa tunelu pod Świną i rewitalizacja terenu Szkolno-Przedszkolnego nr 1 w Mińsku Mazowieckim.

Konkurs realizowany był przez PAP w ramach projektu „EuroPAP News” współfinansowanego przez Parlament Europejski.

10 projektów z największą liczbą głosów w konkursie:

Stargardzkie Centrum Nauki (24 400 głosów)

Świnoujście: budowa tunelu pod Świną (19 138 głosów)

Mińsk Mazowiecki: „Rewitalizacja terenu Szkolno-Przedszkolnego nr 1 w Mińsku Mazowieckim” (12 894 głosów)

Budowa węzłów integracyjnych Pruszcz Gdański, Cieplewo i Pszczółki wraz z trasami dojazdowymi (12 182 głosów)

Zakopane: Modernizacja Willi Czerwony Dwór (3 673 głosów)

Gmina Pleszew: pociąg do kultury (3 530 głosów)

Żłobek Gminny w Cedzynie- szansą na rozwój dziecka i aktywność zawodową rodziców w Gminie Górno (1 882 głosów)

Zamek krzyżacki w Szczytnie – nowy produkt turystyczny na mapie województwa warmińsko-mazurskiego (1 753 głosów)

Budowa przestrzeni miejskich- Bulwar nadodrzański w Głogowie (765 głosów)

Termomodernizacja budynków Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie (650 głosów)

ZOBACZ WSZYSTKIE PROJEKTY