Polityka i społeczeństwo

Świętokrzyskie: w I kwartale 2023 r. możliwe pierwsze nabory z funduszy UE na lata 2021-2027

20.09.2022, 07:02aktualizacja: 03.10.2022, 16:00

Fot. Urzad Marszałkoski Woj. Świętokrzyskiego
Pierwsze nabory konkursowe w ramach programu Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027 powinny ruszyć w pierwszym kwartale 2023 r. - poinformowali przedstawiciele urzędu marszałkowskiego woj. świętokrzyskiego. Zdaniem marszałka województwa negocjacje programu regionalnego z Komisją Europejską są na finiszu.

"Jesteśmy już na finiszu negocjacji z Komisją Europejską, obecnie trwają spotkania, których celem jest doprecyzowanie zapisów dotyczących poszczególnych celów tematycznych programu" – powiedział marszałek woj. świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski, podczas spotkania grupy roboczej, wspierającej przygotowanie dokumentu.

Marszałek podkreślił, że ostateczne uzgodnienie z Komisją Europejską zapisów Programu Regionalnego na lata 2021-2027– to najważniejsze zadanie na najbliższe tygodnie związane z nową unijną perspektywą.

O tym, jak przebiegają negocjacje z Komisją Europejską mówili Jacek Sułek, dyrektor Departamentu Inwestycji i Rozwoju Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego oraz jego zastępca – Tomasz Janusz.

Dyrektor Sułek przedstawił planowany podział środków unijnych na sześć osi priorytetowych Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego – Fundusze europejskie dla konkurencyjnej gospodarki, Region przyjazny dla środowiska, Mobilność miejska, Dostępne świętokrzyskie, Fundusze europejskie dla rozwoju społecznego oraz Wspólnota i przestrzeń. Na przedsięwzięcia z tych obszarów zarezerwowano unijną kwotę w wysokości 1 mld 51 mln euro.

"Wiem, że wszyscy czekają na zatwierdzenie nowego programu regionalnego i ogłoszenie pierwszych naborów konkursowych" – powiedział dyrektor Jacek Sułek.

"Jesteśmy teraz w najgorętszym okresie uzgodnień z Komisją Europejską, za nami tygodnie trudnych negocjacji projektu programu, do którego otrzymaliśmy ponad 400 uwag. 90 proc. kwestii zostało już uzgodnionych, mamy nadzieję, że do 15 października ostateczne zapisy programu będą gotowe i wprowadzimy dokument do systemu SFC, a do końca roku zostanie on oficjalnie przyjęty" - wyjaśnił.

Dyrektor szacuje, że nabory konkursowe w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027 powinny ruszyć w pierwszym kwartale przyszłego roku.

Do rozdysponowania na przedsięwzięcia inwestycyjne oraz dotyczące zadań realizowanych w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego+  zarezerwowano kwotę 1 mld 456 mln euro.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 20.09.2022, 07:02