Polityka i społeczeństwo

Świętuj Tydzień dla Edukacji Antydyskryminacyjnej

12.05.2023, 12:30aktualizacja: 12.05.2023, 12:36

Towarzystwo Edukacji Antydyskryminacyjnej
Towarzystwo Edukacji Antydyskryminacyjnej (TEA) zaprasza do świętowania majowego Tygodnia dla Edukacji Antydyskryminacyjnej pod hasłem “Edukacja Antydyskryminacyjna - zmiana blisko Ciebie!”. Wydarzenie potrwa od 15 do 21 maja 2023 roku.

Co to Tydzień dla Edukacji Antydyskryminacyjnej?

Tydzień dla Edukacji Antydyskryminacyjnej organizowany jest raz w roku przez Towarzystwo Edukacji Antydyskryminacyjnej. To jeden z majowych tygodni, w którym szczególną uwagę kieruje się na edukację antydyskryminacyjną i równościową oraz osoby, które ją realizują.

„Pomysł kampanii pojawił się kilka lat temu, a był inspirowany faktem, że jako osoby i organizacje zajmujące się edukacją równościową doświadczaliśmy pośrednich i bezpośrednich ataków ze strony środowisk prawicowych. Chcieliśmy odczarowywać populistyczne hasła łączące równość z >>ideologią gender<<, rzekomo deprawującą edukacją seksualną, a nawet pedofilią. Pokazujemy ludzi z całej Polski, którzy na co dzień wspierają osoby należące do mniejszości, prowadzą taką równościową pracę u podstaw” - mówi Małgorzata Jonczy-Adamska, koordynatorka kampanii.

Zeszłoroczny Tydzień dla Edukacji Antydyskryminacyjnej

W zeszłym roku pokazano historie edukatorek i edukatorów, dzielono się materiałami edukacyjnymi i zachęcano do podejmowania działań na rzecz równości.

„W ubiegłym roku niezwykle poruszyła nas opowieść nauczycielki z małej wiejskiej szkoły w województwie warmińsko-mazurskim, która stała się - dzięki działaniom w ramach naszej akcji - pierwszą bezpieczną osobą dla młodzieży w swojej szkole. I to do niej kilka osób przyszło i zrobiło swój coming-out. Wierzymy, że osoby potrzebujące takiego wsparcia mieszkają w całej Polsce” - opowiada Małgorzata Jonczy-Adamska, koordynatorka kampanii.

Zobacz zeszłoroczną kampanię: https://tea.org.pl/projekty/tydzien-dla-ea-2022/

Tegoroczna edycja

Poza symbolicznym świętowaniem Tygodnia, takim jak zmiana nakładki na zdjęcie profilowe, organizatorzy zachęcają do podejmowania konkretnych działań równościowych i pokazują, jak to robić. Na każdy dzień Tygodnia Towarzystwo Edukacji Antydyskryminacyjnej przygotowało też proste materiały na start dla wszystkich tych, którzy pragną realizować działania z zakresu edukacji równościowej w swoich społecznościach i otoczeniu – w domu, w biurze, w szkole.

Jak mówi Lidia Prokopowicz, specjalistka ds. promocji w TEA „staramy się, by edukacja antydyskryminacyjna była dostępna dla wszystkich, dlatego zachęcamy do działania każdą osobę, która chce zmieniać świat na lepsze. Włączenie się w Tydzień dla Edukacji Antydyskryminacyjnej jest naprawdę proste – wystarczy przeprowadzić nawet najmniejsze działanie na rzecz równości i zgłosić je za pośrednictwem formularza na naszej stronie. Powstała interaktywna mapa wydarzeń równościowych organizowanych w ramach Tygodnia. Z mapy mogą skorzystać osoby, które chcą dowiedzieć się o ciekawych inicjatywach w ich okolicy, oraz ci, którzy chcą pochwalić się podjętym działaniem. W TEA wierzy się, że liczy się każde, nawet pojedyncze działanie, gdyż właśnie od małych spraw zaczyna się duża zmiana.”

„Na stronie internetowej kampanii pojawią się do pobrania wlepki, nakładki, kolorowanka, tapety i inne gadżety” - dodaje Michał Kacprowicz, autor materiałów graficznych.

Przyłącz się do świętowania Tygodnia dla Edukacji Antydyskryminacyjnej - odwiedź stronę kampanii: tea.org.pl/tydzien.

Tydzień dla Edukacji Antydyskryminacyjnej 2023 odbywa się w ramach projektu „Latarnia Równości 2.0”, realizowanego przez Towarzystwo Edukacji Antydyskryminacyjnej. Projekt finansowany jest przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG i Funduszy Norweskich w ramach Programu Aktywni Obywatele –Fundusz Regionalny.

KONTAKT:
Lidia Prokopowicz