Polityka i społeczeństwo

Tomasz Kot Rzecznikiem Funduszy Europejskich

07.12.2022, 16:00aktualizacja: 07.12.2022, 16:00

Fot. PAP/Wojciech Olkuśnik
Minister Funduszy i Polityki Regionalnej Grzegorz Puda powołał Tomasza Kota na Rzecznika Funduszy Europejskich - poinformował w środę resort funduszy.

„Na stanowisko nowego Rzecznika Funduszy Europejskich, w wyniku zewnętrznego naboru, został wybrany Tomasz Kot, osoba z wieloletnim doświadczeniem w obszarze funduszy europejskich” – powiedział, cytowany w środowym komunikacie, minister Puda.

Nowo powołany Rzecznik Funduszy Europejskich, Tomasz Kot, poinformował PAP, że „będzie wspierał wszystkie osoby zainteresowane tematyką funduszową, w tym w szczególności beneficjentów, uczestników projektów i wnioskodawców, w kontaktach z instytucjami odpowiedzialnymi za wdrażanie funduszy europejskich”.

„Ponadto, na podstawie zasygnalizowanych w zgłoszeniach utrudnień z pozyskaniem środków europejskich oraz realizacją projektów będę przedstawiał konkretne propozycje usprawnień funkcjonowania systemu ich wdrażania" – podkreślił Tomasz Kot.

Resort podał, że Tomasz Kot jest absolwentem Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego. W resorcie funduszy i polityki regionalnej pracuje od 2009 roku. W trakcie kariery zawodowej zajmował się - na stanowiskach kierowniczych - m.in. programowaniem strategicznym, analizami i ewaluacją polityki spójności oraz negocjowaniem z Komisją Europejską kształtu perspektyw finansowych na lata 2014-20 i 2021-27. Przygotowywał też i negocjował program Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 (FERS).

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE