Polityka i społeczeństwo

Ukazało się pełne kompendium wiedzy na temat premierów i ministrów rządów II Rzeczpospolitej

20.09.2023, 13:41aktualizacja: 20.09.2023, 13:44

207 biogramów premierów i ministrów, składy gabinetów rządowych od pierwszego gabinetu odrodzonej Rzeczpospolitej kierowanego przez Jędrzeja Moraczewskiego, po najdłużej trwający, ostatni rząd II RP Sławoja Felicjana Składkowskiego - to zawartość książki „Premierzy i ministrowie Rzeczypospolitej Polskiej 1918–1939” wydanej przez Instytut De Republica.

Prof. Andrzej Przyłębski, dyrektor Instytutu De Republica, powiedział, że działający od dwóch lat Instytut wydał ponad 20 książek, 20 kolejnych jest w trakcie procesu wydawniczego, a 60 kolejnych jest zaplanowanych.

„Wydawnictwo Instytutu De Republica, wydając publikacje ambitne, ale przede wszystkim trudne w realizacji, wypełnia ważną lukę na rynku wydawniczym - zarówno komercyjnym jak i uniwersyteckim. Wydawane przez nas książki dokumentują istotne elementy polskiej spuścizny kulturowej i historycznej” - powiedział prof. Przyłębski.

Książka „Premierzy i ministrowie Rzeczypospolitej Polskiej 1918-1939”, pod redakcją naukową profesorów: Zbigniewa Girzyńskiego, Jarosława Kłaczkowa oraz Wojciecha Piaska, prezentuje sylwetki premierów i ministrów II Rzeczypospolitej z perspektywy działań podejmowanych przez nich na pełnionych stanowiskach. Biogramy uzupełnione są o informacje, które dotyczące pochodzenia, wykształcenia, zaangażowania społecznego oraz działalności politycznej tych polityków.

Biogramy powstały w głównej mierze w oparciu o dostępną literaturę na temat ich działalności politycznej w okresie międzywojennym, ale w wielu wypadkach opierają się również na prowadzonych na potrzeby tej publikacji badaniach archiwalnych. Ich autorami jest 19 historyków z różnych ośrodków akademickich w kraju.

Wojciech Labuda, pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. reformy regulacji administracyjnych związanych z ruchem naturalnym ludności i ochrony miejsc pamięci, powiedział podczas konferencji prasowej poświęconej premierze książki, że pozycja ta jest częścią szerszej inicjatywy premiera Mateusza Morawieckiego, aby przypominać losy niezwykłych postaci, które budowały losy Polski niepodległej od roku 1918 do czasów obecnych.

„Te biogramy mogą inspirować, jak żyć i pracować dla Polski” - powiedział minister Labuda.

Prof. Jarosław Kłaczkow powiedział, że z kart tej książki nie wyłaniają się tylko szczegółowo opisane życiorysy poszczególnych postaci, ale tworzy się całość „krwioobiegu politycznego najwyższych kręgów władzy Polski okresu międzywojennego”.

Z kolei prof. Zbigniew Girzyński stwierdził, że jest to pozycja wyjątkowa - zawiera ponad 200 „pogłębionych obserwacji na temat historii Polski, zapamiętanej przez każdego bohatera w inny sposób ”.

„Każdy z nich rodził się w innych okolicznościach, inaczej dojrzewał, miał inne doświadczenia życiowe. To byli nieraz zwykli ludzie, jak ślusarz Tomasz Arciszewski, ale też profesorowie najlepszych uniwersytetów, jak premier Kazimierz Bartel. To byli ludzie, którzy całe życie uczyli się żyć w konspiracji i ocierali się o śmierć, jak Józef Piłsudski i ci, którzy na dyplomatycznych salonach sprytem starali się walczyć o sprawę Polski, jak Roman Dmowski” - powiedział prof. Girzyński.

Książka formatu A3 ma ponad 750 stron, płócienną, purpurową okładkę z tłoczonym, złoconym tytułem. Dostępna jest jej wersja elektroniczna (bezpłatna) na stronie polona.pl.

W Instytucie na ukończeniu są prace nad drugim tomem, który zaprezentuje sylwetki premierów i ministrów rządów na uchodźctwie w latach 1939-1990.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 20.09.2023, 13:41