Polityka i społeczeństwo

UNICEF oficjalnym partnerem Kazachstanu w organizacji 5. Światowych Igrzysk Nomadów

01.07.2024, 16:21aktualizacja: 01.07.2024, 16:25

UNICEF został oficjalnym partnerem Kazachstanu w organizacji 5. Światowych Igrzysk Nomadów, które odbędą się w dniach 8-13 września br. w Astanie, stolicy Kazachstanu.

Światowe Igrzyska Nomadów są organizowane z myślą o wzmacnianiu ponadnarodowych więzi między kulturami nomadzkimi. Zawody oparte są na grach historycznych uprawianych przez ludy koczownicze. Mają one na celu rozwój etno-sportu i ruchu etno-kulturowego, jako dziedzictwa ludzkiej cywilizacji.

Światowe Igrzyska Nomadów zostały wpisane na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

W 5. Światowych Igrzyskach Nomadów weźmie udział około 2500 zawodników z 89 krajów, rywalizujących w 21 dyscyplinach sportowych, m.in. wyścigach konnych w pełnym rynsztunku, pokazach kaskaderskich, strzelaniu z łuku i chodzeniu po linie. Wydarzenie to będzie świętem kulturalnym i sportowym oraz okazją do promowania idei praw dzieci.

„Tradycyjne dyscypliny, gry narodowe mają ogromny potencjał edukacyjny, wszystko to, co jest potrzebne do pomyślnego rozwoju dziecka. Pomagają dzieciom poszerzyć wiedzę na temat ich rodzimej kultury i przekazywać doświadczenia społeczne z pokolenia na pokolenie. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że naszym partnerem jest UNICEF. Sprawia to, że piąte igrzyska zyskują specjalny status i nadaje priorytet wartościom rodzinnym naszych obywateli” - powiedział Nail Nurov, szef Dyrekcji ds. Przygotowania i Gospodarstwa Igrzysk.

Podkreślił, że zaangażowanie UNICEF w organizację igrzysk będzie okazją do propagowania idei ochrony praw dzieci.

Rashed Mustafa Sarwar, przedstawiciel UNICEF w Kazachstanie, podkreślił, że prawo do zabawy jest zapisane w Konwencji o prawach dziecka, uchwalonej przez ONZ w roku 1989.

„W tym roku Kazachstan obchodzi trzydziestą rocznicę ratyfikacji Konwencji i jesteśmy bardzo zadowoleni, że Światowe Igrzyska Nomadów, jedno z największych międzynarodowych wydarzeń sportowych, nadały temu prawu priorytet. Nasze partnerstwo będzie skierowane do rodziców i opiekunów, aby zachęcać dzieci do konstruktywnej zabawy” - stwierdził.

Podczas organizacji igrzysk UNICEF będzie szkolić wolontariuszy, prowadzić zajęcia edukacyjne i interaktywne warsztaty dla dzieci i ich rodziców w etno-wiosce, a także uczestniczyć w programie naukowym, m.in. dzieląc się wnioskami z krajowych badań na temat zdrowego i zrównoważonego odżywiania dzieci.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 01.07.2024, 16:21