Polityka i społeczeństwo

W podlaskich Krupnikach otwarto plac zabaw dla dzieci dofinansowany z UE

08.08.2023, 18:00aktualizacja: 08.08.2023, 18:00

Plac zabaw w Krupnikach powstał na nieużytkowanej dotąd działce należącej do gminy; fot. Mateusz Duchnowski UMWP
310 tys. zł, w tym 200 tys. zł z funduszy europejskich, kosztowała budowa placu zabaw dla dzieci w Krupnikach (woj. podlaskie). W dalszych planach lokalnych samorządowców jest budowa siłowni pod chmurką.

Jak zaznaczył burmistrz Choroszczy Robert Wardziński, plac zabaw w należącej do jego gminy wsi Krupniki pierwotnie miał być sfinansowany z funduszu sołeckiego, koszty okazały się jednak na tyle wysokie, że trzeba było szukać innego źródła finansowania.

„Obserwowaliśmy rynek funduszy europejskich i poprzez Lokalną Grupę Działania NAREW złożyliśmy wniosek do urzędu marszałkowskiego. Został on pozytywnie oceniony i otrzymaliśmy poważne dofinansowanie” – powiedział Wardziński.

Plac zabaw ma ponad 400 m2 powierzchni. Powstał na nieużytkowanej dotąd działce należącej do gminy. Na wysypanym piaskiem terenie zainstalowano kilkanaście przyrządów do zabawy. Przewidziano też miejsce do odpoczynku dla opiekunów – przestronną wiatę z wygodnymi siedziskami.

„Cieszy, że nie każda działka należąca do gminy musi iść na sprzedaż, że można też przeznaczyć cenne przecież tereny na potrzeby lokalnych społeczności. Jestem pewien, że to miejsce będzie miejscem integracji mieszkańców Krupnik” – mówił wicemarszałek województwa podlaskiego Sebastian Łukaszewicz.

W planach lokalnych samorządowców jest jeszcze utworzenie obok miejsca rekreacji dla dzieci utworzenia siłowni pod chmurką.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 08.08.2023, 18:00