Polityka i społeczeństwo

W przyszłym tygodniu nadzwyczajna sesja plenarna PE ws. Ukrainy

24.02.2022, 13:03aktualizacja: 24.02.2022, 13:07

© European Union 2022 - Source : EP
Przewodnicząca Parlamentu Europejskiego i liderzy grup politycznych w najostrzejszych słowach potępili rosyjski atak na Ukrainę. Ogłosili również zwołanie nadzwyczajnej sesji plenarnej PE na najbliższy wtorek.

W czwartek rano szefowa Parlamentu Europejskiego Roberta Metsola zwołała Konferencję Przewodniczących Parlamentu Europejskiego (przewodniczący PE i liderzy grup politycznych), aby omówić reakcję na inwazję Rosji na Ukrainę. W dyskusji uczestniczyli również przewodniczący Rady Europejskiej Charles Michel i szefowa Komisji Europejskiej Ursula Von der Leyen.

Konferencja Przewodniczących w najostrzejszych słowach potępiła rosyjski atak na Ukrainę.

„Ukraina jest niepodległym i suwerennym narodem, a jej integralność terytorialna nie podlega negocjacjom. Ta inwazja jest nieuzasadniona i nielegalna. Stanowi zagrożenie dla stabilności w Europie i w regionie, a także dla porządku światowego opartego na ustalonych zasadach. Atak wymierzony jest w nasz model społeczeństwa demokratycznego. Nie może pozostać bez odpowiedzi” – czytamy w oświadczeniu Konferencji Przewodniczących PE.

Europosłowie podkreślili, że pozostają niezłomni w swojej jedności, determinacji i odpowiedzi na niesprowokowaną rosyjską agresję.

„Parlament Europejski popiera bezprecedensową europejską i międzynarodową reakcję, w tym nowe, bardzo surowe sankcje, które spowodują, że Kreml poniesie odpowiedzialność za swoje działania” - oświadczyli.

Konferencja Przewodniczących wyraziła również pełną solidarność i wsparcie dla Ukrainy i jej mieszkańców.

W czwartek kolumny rosyjskich wojsk przekroczyły wschodnie, północne oraz południowe granice Ukrainy. W nocy ze środy na czwartek Rosja rozpoczęła ostrzał ukraińskich miast. Celem agresji stały się m.in. Kijów, Charków oraz znajdujące się w obwodzie lwowskim obiekty wojskowe.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.02.2022, 13:03