Polityka i społeczeństwo

Wizyta wiceministra Jana Dziedziczaka w Kanadzie (komunikat)

09.08.2017, 01:42aktualizacja: 09.08.2017, 01:42

- MSZ informuje:

– Chcemy apelować do naszych rodaków, żeby byli obrońcami dobrego imienia Polski – mówił w Toronto wiceszef dyplomacji Jan Dziedziczak. W czasie swojej wizyty w Kanadzie wiceszef MSZ odwiedził również Ottawę i Montreal.

W Toronto wiceszef MSZ spotkał się z posłem do kanadyjskiej Izby Gmin, Arifem Viranim, pełniącym funkcję sekretarza parlamentarnego przy Ministrze Dziedzictwa Narodowego Kanady, z którym rozmawiał o sytuacji polskiej społeczności w Kanadzie, a także o intensyfikacji współpracy polsko-kanadyjskiej w zakresie polityki bezpieczeństwa. Poseł Virani podkreślił, że Kanada docenia wagę geopolitycznego znaczenia Polski i wspiera działania NATO dla zapewnienia bezpieczeństwa i stabilizacji w Europie Środkowej i Wschodniej. Ponadto podczas pobytu w Toronto wiceszef polskiej dyplomacji wraz z działaczami lokalnego oddziału Kongresu Polonii Kanadyjskiej i środowisk patriotycznych złożył wieńce pod Pomnikiem Katyńskim oraz Tablicą Smoleńską.

Natomiast podczas spotkania z liderami organizacji polonijnych z prowincji Ontario wiceminister Dziedziczak zaapelował o obronę dobrego imienia Polski i Polaków. Poprosił także o tworzenie propolskiego lobby i pielęgnowanie polskiego języka i kultury wśród młodego pokolenia Polaków. – Kluczem do polskości jest nauczanie języka. (…) korzystajmy z takich instytucji jak polska szkoła, harcerstwo, pielęgnujmy w najmłodszych tę polskość – mówił wiceszef MSZ. Spotkanie było również okazją do uhonorowania odznaką Bene Merito Jana Cytowskiego, jednego z najbardziej aktywnych przedstawicieli obecnego pokolenia działaczy polonijnych w Kanadzie, byłego wiceprezesa Zarządu Głównego Kongresu Polonii Kanadyjskiej oraz byłego Przewodniczącego Rady Polonii Świata.

Podczas wizyty w Ottawie wiceminister Jan Dziedziczak spotkał się także z Ianem Shugartem, wiceministrem spraw zagranicznych Kanady. – Kanada obchodzi 150. rocznicę Konfederacji Kanadyjskiej, a wspólnie świętujemy w tym roku 75-lecie nawiązania stosunków dyplomatycznych przez Polskę i Kanadę – przypomniał wiceszef polskiej dyplomacji.

Wiceminister Dziedziczak wziął udział również w IX Światowym Zlocie ZHP „Szlak Przyszłości”, zorganizowanym przez Związek Harcerstwa Polskiego działający poza granicami kraju. – Chcemy wkomponować harcerstwo w politykę polonijną państwa i kreowanie przyszłych liderów Polonii – mówił wiceszef MSZ. W Montrealu wiceminister Dziedziczak złożył ponadto wizytę w Polskim Instytucie Naukowym i Bibliotece Polskiej im. Wandy Stachiewicz, by omówić możliwości współpracy pomiędzy resortem spraw zagranicznych i obiema instytucjami w zakresie popularyzowania w Kanadzie osiągnięć polskiej kultury i nauki.

Biuro Rzecznika Prasowego

Ministerstwo Spraw Zagranicznych