Polityka i społeczeństwo

Wystawa pt. "Przestrzeń Kosmiczna"

02.12.2013, 11:48aktualizacja: 02.12.2013, 11:48

Muzeum Techniki w Wiedniu zaprasza na wycieczkę w czasoprzestrzeń

Start wystawy pt. "Przestrzeń Kosmiczna": W ciągu pierwszych kilku tygodni od otwarcia, nową wystawę w wiedeńskim Muzeum Techniki odwiedziło około 40 tys. osób.

Muzeum Techniki w Wiedniu jest pełne eksponatów z ery kosmicznej, dzięki interaktywnej wystawie pod nazwą SPACE (Przestrzeń Kosmiczna), którą można odwiedzać do lipca 2014 r. Wystawa zajmuje przestrzeń ponad 600 m2 i poświęcona jest przestrzeni kosmicznej widzianej z różnych perspektyw. Eksponaty pochodzą z okresu od baroku, przez rozwój podróży kosmicznych w dwudziestym wieku, aż do nowatorskich pomysłów z czasów obecnych.

W swojej podróży przez wszechświat wystawa nie zapomina także o planecie Ziemi. Odwiedzający mogą dowiedzieć się w jaki sposób "kosmiczna technologia" otacza nas w dzisiejszych czasach. Rozwiązania rodem z kosmosu stały się wszechobecne - czy to w formie codziennej prognozy pogody, telefonii, telewizji satelitarnej, czy też urządzeniach nawigacyjnych, a Austria odgrywa istotną rolę w międzynarodowych programach badań kosmicznych.

Wystawa przygląda się także tajemniczej planecie Mars, na której ludzkość ciągle szuka śladów życia. Ostatni element poświęcony został odległym galaktykom, przeszukiwanym w nadziei odnalezienia "drugiej Ziemi", jednocześnie przypominając że nie jesteśmy w stanie tego dokonać przy wykorzystaniu obecnie znanej nam technologii.

Interaktywne stacje dostępne na wystawie zachęcają odwiedzających do bliższego przyjrzenia się osiągnięciom w zakresie podróży kosmicznych. Można w praktyce sprawdzić się w roli astronauty na stacji o nazwie "Space Curl" (Kosmiczna spirala), wyruszyć w nieznane w specjalnym marsjańskim łaziku, a nawet stworzyć swojego własnego wirtualnego kosmitę.

Więcej informacji pod adresem: http://www.technischesmuseum.at

KONTAKT:

Technisches Museum Wien