Polityka i społeczeństwo

Zachodniopomorskie: nowa przystań kajakowa w Białogardzie

24.04.2023, 13:06aktualizacja: 24.04.2023, 13:09

Fot. UMWZ
W położonym nad rzeką Parsętą Białogardzie w sobotę otwarto nową przystań kajakową. Inwestycja kosztowała blisko 1,9 mln zł, z czego ponad 1,2 mln zł pochodziło z RPO Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020.

Oprócz przystani kajakowej wybudowano pomost pływający, do którego prowadzą schody i spoczniki betonowe połączone z trapami zejściowymi oraz m.in. nowe chodniki i wiaty na brzegu rzeki. Teren został oświetlony i wyposażony w monitoring.

„Jestem przekonana, że ten obiekt będzie świetnym miejscem do podejmowania różnych aktywności, ale również do spędzania wolnego czasu na łonie natury dla całych rodzin z Białogardu oraz okolic” mówiła Emilia Bury, burmistrz Białogardu.

Koszt białogardzkiej inwestycji to blisko 1,9 mln zł, z czego ponad 1,2 mln zł pochodziło z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

„Niebawem region pochwalić się będzie mógł nie tylko trasami rowerowymi, ale i szlakami kajakowymi . Na Pomorzu Zachodnim nie brakuje urokliwych zakątków które warto podziwiać od strony wody. Nowe przystanie kajakowe, których w województwie jest coraz więcej, z pewnością do tej formy aktywnej turystyki zachęcą” – mówił Tomasz Sobieraj, wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego.

Białogardzka inwestycja to część większego projektu, którego celem jest rozwój infrastruktury kajakowej nad Parsętą. W jego realizację zaangażowało się 6 samorządów: miasto Białogard, gmina Białogard, gmina Karlino, gmina Dygowo, gmina Szczecinek oraz gmina Borne Sulinowo. Dzięki ich działaniom, budowie, modernizacji lub oznakowaniu poddano 10 kajakowych stanic na Parsęcie oraz m.in. nad jeziorami, Wierzchowo, Wielim i Komorze. Całkowity koszt projektu, którego podsumowanie planowane jest w czerwcu to ponad 5,5 mln zł, z czego 4,7 mln zł z funduszy UE.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 24.04.2023, 13:06