Newsletter

Polityka i społeczeństwo

Zupa Disco. Banki Żywności na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym

06.09.2017, 15:30aktualizacja: 06.09.2017, 15:30

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zupa Disco
Zupa Disco
Zupa Disco odbędzie się podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego w dniu 10 września w godz. 17:00 - 19:00 w Ogrodach Botanicznych UW. "Effect - Zupa Disco" to pomysł zaczerpnięty z Londynu. Polega na wspólnym gotowaniu prostego dania z produktów, które udało się uchronić przed zmarnowaniem. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności.

Szefowie kuchni przewodzący wydarzeniu to Jakub Emanuel Malec - szef Kuchni hotelu Novotel oraz Magdalena Łapanowska. Uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroją produkty, a kucharze przygotują z nich wyszukane dania: barszcz ukraiński i minestrone. Wszystko odbywać się będzie przy dźwiękach energetycznej muzyki disco. "Nasze dania powstaną z warzyw o nietypowych kształtach. Chcemy udowodnić, że nieidealne warzywa smakują dokładnie tak samo, jak te o pięknym wyglądzie" - mówi Marek Borowski, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Zupa Disco jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT. Celem projektu jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności. "Poprzez nowoczesne metody nauki takie jak edu-teitment, planszowa gra rodzinna, kanał kulinarny, staramy się przekonywać do idei niemarnowania jedzenia" - mówi dr Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji w Federacji Polskich Banków Żywności. Wszystko można znaleźć na stronie foodwasteeffect.eu

W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53% w naszych gospodarstwach domowych. Inicjatywy społeczne jak "Zupa Disco" budują świadomość w zakresie niemarnowania żywności. W Polsce działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności prowadzą Banki Żywności.

W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących. Banki Żywności najpierw pozyskują żywność np. poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych.

Więcej informacji o wydarzeniu "EFFECT Zupa Disco" na https://www.facebook.com/bankizywnosci/ oraz https://www.facebook.com/events/278612529273975/.

Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus.

KONTAKT:

Monika Młynarczyk

tel. 882 099 308

e-mail: monika.mlynarczyk@bankizywnosci.pl

www.bankizywnosci.pl

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 06.09.2017, 15:30
Źródło informacji Federacja Polskich Banków Żywności
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ