Polska i USA podpisały porozumienie o strategicznym dialogu dot. energii

09.11.2018, 15:45aktualizacja: 09.11.2018, 15:45

Porozumienie między Polską i USA o strategicznym dialogu w obszarze energii podpisali w piątek w Warszawie Piotr Naimski, sekretarz stanu w KPRM oraz sekretarz ds. energii USA Rick Perry.

"Partnerstwo pomiędzy Stanami Zjednoczonymi w dziedzinie energii, bezpieczeństwa energetycznego jest na dobrej drodze" - mówił tuż przed podpisaniem porozumienia Naimski.

Dodał, że porozumienie umożliwi dialog energetyczny, strategiczny pomiędzy Polską a Stanami Zjednoczonymi. "Dialog, o którym w deklaracji podpisanej przez prezydenta Donalda Trumpa i prezydenta Andrzeja Dudę w Waszyngtonie była mowa, że będzie rozpoczęty" - zaznaczył.

Jak podano, porozumienie dotyczy prowadzenia regularnego dialogu z udziałem administracji i ekspertów obu państw w obszarach związanych w szczególności z cyberbezpieczeństwem, energią atomową, paliwami kopalnymi i infrastrukturą energetyczną i stanowi realizację wspólnego oświadczenia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy oraz Prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki Donalda J. Trumpa wydanego w Waszyngtonie 18 września 2018 r. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ amac/