Polska otrzymała 230 tys. zezwoleń na przewozy do Rosji

26.10.2017, 18:07aktualizacja: 26.10.2017, 18:07

W wyniku negocjacji Polska otrzymała 230 tys. zezwoleń na przewozy drogowe do Federacji Rosyjskiej, w tym 70 tys. najbardziej pożądanych zezwoleń na kraje trzecie - poinformował w czwartek minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk.

"Jeszcze nigdy nie dysponowaliśmy tak dużą liczbą zezwoleń" - powiedział minister. Dodał, że w 2009 r. było ich odpowiednio 125 tys., w tym na kraje trzecie 25 tys. Na 2018 r. uzgodniono kontyngent w wys. 230 tys. zezwoleń dla każdej ze stron, w ramach którego polscy przewoźnicy otrzymają 70 tys. zezwoleń do krajów trzecich (tranzyt - PAP), a 160 tys. do Rosji.

"Po raz pierwszy od 15 lat polscy przewoźnicy wiedzą przed końcem roku, ile zezwoleń będzie im przysługiwać na przyszły rok" - powiedział minister Adamczyk.

"To zapewni możliwość planowania operacji transportowych z dużym wyprzedzeniem" - stwierdził. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

edytor: Dorota Skrobisz