Poznań z szansą na wygraną w konkursie na najlepszy cel podróży

20.01.2019, 14:40aktualizacja: 20.01.2019, 14:40

Stolica Wielkopolski może zostać najlepszym tegorocznym celem podróży w Europie. Do głosowania w konkursie European Best Destinations 2019 zachęca Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT).

Poznań to jedyne polskie miasto, które w tym roku bierze udział w plebiscycie na najlepszy europejski kierunek turystyczny. Głosy można oddawać do 5 lutego, wchodząc na stronę glosujnapoznan.pl.

Organizatorem plebiscytu jest European Best Destinations - działająca w Brukseli od 2009 roku organizacja, która promuje turystykę i kulturę w całej Europie. Prowadzony przez nią serwis internetowy europeanbestdestinations.com jest jedną z najchętniej odwiedzanych stron poświęconych turystyce w Europie.

Każdego roku do konkursu jest nominowanych dwadzieścia miast. PLOT przekonuje, że w tegorocznej rywalizacji, w gronie takich miast jak Londyn, Wiedeń, Rzym, Ateny czy Berlin stolica Wielkopolski nie jest bez szans.

Według PLOT, Poznań został nominowany w konkursie ze względu na swoją autentyczność i świeżość oraz wysoką jakość oferty.

"Jak podkreślają organizatorzy, nie bez znaczenia są także takie walory jak bezpieczeństwo, klimat miasta współtworzony m.in. przez studentów oraz rosnąca popularność w mediach społecznościowych. O sukcesie Poznania stanowi także różnorodność jego oferty. Składają się na nią nie tylko zabytki i klasyczne muzea, ale także innowacyjne i interaktywne placówki" - podała Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna.

W 2018 roku zwycięstwo w konkursie na najlepszy europejski kierunek turystyczny odniósł Wrocław. Laureatami poprzednich edycji konkursu były m.in. Porto, Zadar i Bordeaux. (PAP)

autor: Rafał Pogrzebny

rpo/ pad/