Premier: chcemy obudzić w polskich firmach apetyt na międzynarodowe rynki

09.10.2019, 13:01aktualizacja: 09.10.2019, 13:01

Chcemy obudzić w polskich przedsiębiorcach apetyt na rynki międzynarodowe - wskazał w liście skierowanym do uczestników PAIH Forum Biznesu premier Mateusz Morawiecki. Dodał, że rolą rządu jest wsparcie ich ekspansji zagranicznej.

Wierzę, że naszym rządowym zadaniem jest pomoc przedsiębiorcom chcącym rozwijać się za granicą - stwierdził premier.

W liście, który odczytał wiceminister finansów Tadeusz Kościński, premier zaznaczył, że do rozwoju gospodarczego nie wystarczy poleganie na rodzimym, stabilnym rynku. "Dlatego chcemy zachęcić polskich przedsiębiorców do podejmowania wyzwań i obudzić w nich apetyt na rynki międzynarodowe" - podkreślił szef rządu.

Odniósł się też do inwestycji zagranicznych w Polsce. "Aby zachęcić przedsiębiorców do inwestowania na terenie całego kraju utworzyliśmy Polską Strefę Inwestycji" - przypomniał. Podkreślił, że od początku jej funkcjonowania, czyli od września 2018 r., "deklarowana wartość uruchamianych przedsięwzięć przekroczyła 16 mld zł".

Dodał, że niezależnie od Stref, nasz kraj oferuje też " korzystne warunki inwestowania dzięki programowi wsparcia inwestycji o istotnym znaczeniu dla gospodarki polskiej 2011-2023, którego budżet uległ niedawno zwiększeniu".

Jak wskazała na otwarciu Forum prezes zarządu PAIH Grażyna Ciurzyńska "wejście na nowy rynek to duże wyzwanie zwłaszcza dla małych i dużych firm". Zaznaczyła, że rolą Agencji jest to, by "zachęcić polskie firmy do wychodzenia na zagraniczne rynki. "Nie tylko te duże, jak Kanada, USA , ale też te perspektywiczne, których się boimy" - mówiła. Dodała, że ekspansja zagraniczna jest "najważniejszym zadaniem". (PAP)

Autor: Magdalena Jarco

maja/ wkr/ dym/