Premier: chcemy, by relacje gospodarcze Polski i Danii były jeszcze silniejsze

09.06.2017, 16:34aktualizacja: 09.06.2017, 16:34

Polskę i Danię łączą ożywione relacje gospodarcze, ale chcielibyśmy, by były one jeszcze silniejsze - mówiła w piątek premier Beata Szydło na wspólnym briefingu z premierem Danii Larsem Lokke Rasmussenem w Kopenhadze.

Premier w piątek przebywa z jednodniową wizytą w Danii, w trakcie której będzie rozmawiać z Rasmussenem m.in. o polsko-duńsko-norweskim projekcie gazociągu Baltic Pipe, który ma połączyć polski system przesyłu gazu ze złożami na szelfie norweskim Morza Północnego.

Na wspólnym briefingu przed spotkaniem z premierem Danii szefowa polskiego rządu podkreśliła, że jej wizyta to dobra okazja do rozmowy o ważnych sprawach łączących oba kraje.

"Bardzo cieszę się, że będziemy rozmawiali o sprawach, które dotyczą gospodarki. Ogromną satysfakcją dla mnie jest to, że będziemy dzisiaj podpisywali memorandum dotyczące Baltic Pipe. Dla Polski to jest bardzo ważna inwestycja, to jest kwestia związana z poprawą bezpieczeństwa energetycznego Polski, ale też całego naszego regionu" - powiedziała Szydło.

"Polskę i Danię łączą ożywione relacje gospodarcze, ale chcielibyśmy, żeby te relacje były jeszcze silniejsze, żebyśmy mogli realizować więcej projektów gospodarczych, by (...) polskie firmy mogły inwestować w Danii" - zaznaczyła premier, podkreślając, że "duńskie firmy z powodzeniem inwestują w Polsce". Jak poinformowała, w piątek spotka się też z duńskimi inwestorami.

Premier Danii oświadczył, że duże nadzieje wiąże m.in. ze współpracą w kwestii energetyki. "Z panią premier już pokrótce rozmawialiśmy na temat gazociągu między Danią a Polską, tzw. Baltic Pipe. Mam nadzieję, że ten projekt wraz z odpowiednimi decyzjami zostanie zrealizowany i że będzie on korzystny dla Polski i Danii" - powiedział.

Z Kopenhagi Mateusz Roszak (PAP)

mro/ akl/ ap/ pad/

Data publikacji 09.06.2017, 16:34