Premier: Jesteśmy na dobrej drodze, aby mieć do 2020 roku 15 proc. energii z OZE

22.02.2018, 14:13aktualizacja: 22.02.2018, 14:13

Jesteśmy na dobrej drodze, aby do 2020 roku zrealizować uzgodniony z Unią Europejską cel 15 procent energii z odnawialnych źródeł - powiedział w czwartek premier Mateusz Morawiecki.

Pytany o inwestycje w OZE szef rządu podkreślał, że "bardzo bogate kraje, które po II wojnie światowej mogły budować normalny system gospodarczy, zainwestowały już 10-15 lat temu w odnawialne źródła energii". Te inwestycje, dodał, były dotowane "wielkościami astronomicznymi".

Z kolei Polska, która po II wojnie światowej była w zupełnie innym położeniu gospodarczym, "zbudowała swoją energetykę w oparciu o węgiel". "Dzisiaj staramy się ją w sposób ekonomiczny i efektywny energetycznie transformować" - zaznaczył.

Natomiast odnawialne źródła energii, podkreślał Morawiecki, są jednym z kierunków, "które bardzo intensywnie rozwijamy".

"Mamy aspiracje, aby ten cel, który został uzgodniony z Unia Europejska, czyli 15 procent naszej energii do roku 2020, został wykonany. Jesteśmy na bardzo dobrej drodze, aby go wykonać" - oświadczył premier. (PAP)

autor: Piotr Śmiłowicz

edytor: Jacek Ensztein