Premier: na targach w Hanowerze chcemy zaprezentować potencjał naszej gospodarki

22.04.2017, 18:05aktualizacja: 22.04.2017, 18:05

Na targach w Hanowerze chcemy zaprezentować potencjał naszej gospodarki i najlepsze pomysły naszych przedsiębiorców - powiedziała premier Beata Szydło w nagraniu zamieszczonym w sobotę na profilu Kancelarii Prezesa Rady Ministrów na Twitterze.

Polska, jako kraj partnerski międzynarodowych targów przemysłowych w Hanowerze, będzie współgospodarzem niedzielnej ceremonii otwarcia, w której udział wezmą m.in. premier Beata Szydło i kanclerz Angela Merkel. Szefowe polskiego i niemieckiego rządu otworzą też wspólnie w poniedziałek polskie stanowisko.

"Jutro wspólnie z panią kanclerz Angelą Merkel otworzymy targi +Hannover Messe 2017+, w tym roku Polska jest państwem partnerskim" - powiedziała premier. "Mam nadzieję, że udział w tej największej światowej tego typu imprezie przyniesie spodziewane dla nas korzyści" - dodała.

Szydło podkreśliła, że na targach zaprezentuje się 10 firm i 20 start-upów z Polski oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, a także Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

"Chcemy zaprezentować potencjał naszej gospodarki, chcemy zaprezentować najlepsze pomysły, projekty naszych przedsiębiorców, to jest okazja do tego, ażeby świat zobaczył jak wiele do zaprezentowania, jak wiele do zaoferowania ma polska gospodarka" - zaznaczyła premier.

Projekt gospodarczy polskiego rządu - powiedziała Szydło - przynosi efekty, a ostatnie wyniki gospodarcze pokazują, że Polska rozwija się coraz szybciej i coraz dynamiczniej.

"Chcemy by biało-czerwona flaga na mapie gospodarczej świata pojawiała się w coraz większej ilości miejsc" - dodała szefowa rządu.

Polska obecność na targach będzie promowana pod hasłem "Smart means Poland"

Hannover Messe w tym roku odbędą się między 24 a 28 kwietnia, to jedne z największych targów przemysłowych na świecie. (PAP)

mro/ mok/

Data publikacji 22.04.2017, 18:05