Premier: nowa "piątka PiS" ma dać nowy impuls makroekonomiczny

18.03.2019, 11:28aktualizacja: 18.03.2019, 11:28

Nowa "piątka PiS", ma dać nowe perspektywy rozwojowe; także impuls makroekonomiczny, bo jesteśmy w fazie globalnego spowolnienia - powiedział premier Mateusz Morawiecki, który zainaugurował w poniedziałek akcję informacyjną nt. nowej "piątki PiS.

"Dotrzymujemy słowa i to jest nasza odpowiedzialna polityka, która ma też dać nowe perspektywy rozwojowe, nowy impuls. Też impuls makroekonomiczny, bo jesteśmy w fazie globalnego spowolnienia. Taki impuls jest klasycznym, bardzo prawidłowym działaniem gospodarczym" - powiedział premier podczas konferencji prasowej,

"Opowieść o Polsce sprawiedliwej, to jest właśnie kontynuacja wdrażania naszej piątki" - zadeklarował szef rządu. "To jest właśnie to, co pokazujemy dzisiaj, jako kolejny program. To już jest kolejna nasza obietnica, która jest spełniana. Zgodnie z tym, co zapowiadaliśmy wcześniej i zgodnie z tym, co zaplanowaliśmy wcześniej. Wszystko musi się odbywać w pewnych sekwencjach" - powiedział Morawiecki. Jak zaznaczył, najpierw trzeba było "naprawić finanse publiczne".

"Trzeba powiedzieć, że często w czasach III RP liberałowie mówili, że musi być wolność. Ale jaka to wolność, kiedy rodzina z trójką, czy z czwórką dzieci nie może sobie pozwolić na szkolne zakupy bez kredytu, nie może sobie pozwolić na wyjazd na wakacje? Prawdziwa wolność jest wtedy, kiedy jest więcej sprawiedliwości społecznej" - oświadczył premier. (PAP)

autor: Aneta Oksiuta

aop/ par/