Premier: utworzenie izby polsko-amerykańskiej - klasyczne win-win

04.04.2018, 13:16aktualizacja: 04.04.2018, 13:16

Utworzenie izby polsko-amerykańskiej, to klasyczne win-win; to nowa platforma, nowa przestrzeń do wzmocnienia polsko-amerykańskiej współpracy - powiedział w środę premier Mateusz Morawiecki.

W środę w KPRM odbyła się wspólna konferencja prasowa szefa polskiego rządu i ambasadora Stanów Zjednoczonych w Polsce Paula W. Jonesa. Podczas konferencji poinformowano o utworzeniu Polskiej Izby Handlowej w USA.

Morawiecki podkreślił, że utworzenie izby polsko-amerykańskiej, to "klasyczne win-win". "Tutaj bardzo wyraźnie widzimy, że atrakcyjna sytuacja gospodarcza, stabilne fundamenty makroekonomiczne w zakresie długu publicznego, deficytu budżetowego, to są takie tematy, które interesują również przedsiębiorców, którzy chcą robić różnego rodzaju wspólne przedsięwzięcia, w tym przypadku polsko-amerykańskie" - stwierdził premier.

Szef rządu wyraził zadowolenie ze stworzenia nowej platformy, nowej przestrzeni do wzmocnienia polsko-amerykańskiej współpracy, "nie tylko w tym obszarze polityki obronnej, obszarze politycznym - tutaj inicjatywa Trójmorza, która rozwija się coraz mocniej, nie tylko na poziomie relacji transatlantyckich i wzmocnienia Sojuszu Północnoatlantyckiego".

Dziękował też ambasadorowi USA w Polsce i osobom zaangażowanym po stronie amerykańskiej, ponieważ - jak podkreślił - relacje pomiędzy Polską a USA "umacniają się bardzo wyraźnie". (PAP)

autor: Rafał Białkowski, Mateusz Roszak

rbk/ mro/ mrr/